Nemet: 'Ministarstvo nema sluha za strukovne programe'

0
Katarina Nemet
Katarina Nemet

U iznošenju stajališta klubova zastupnika u Saboru zastupnica IDS-a Katarina Nemet ukazala je na problematiku s kojom se susreću strukovne škole u Istarskoj županiji, a time posredno i tržište rada na području Županije. Reagirala je time na činjenicu kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno odbilo prijedlog rovinjske srednje strukovne škole E. Kumičića za ustrojavanjem novih razrednih odjeljenja u trogodišnjem programu obrazovanja u kombinaciji za zanimanje automehatroničar i vodoinstalater, te novog razrednog odjela elektroinstalatera i elektromehaničara, unatoč tome što za tim zanimanjima postoji znatna potreba na tržištu rada, ne samo u gradu Rovinju već i cijeloj Istarskoj županiji.

-Od ove godine se neće moći upisati ni ekonomski smjer u rovinjskoj srednjoj školi Zvane Črnje, budući da je i on ukinut od strane Ministarstva. Apsurd je tim veći ako se uzme u obzir činjenica da s jedne strane Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne odobrava ustrojavanje programa za određena obrtnička zanimanja, a s druge strane Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podupire i stipendira upravo takve programe, putem svog projekta stipendiranja učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, navela je Nemet.

- Smatram da bi Ministarstvo obrazovanja svakako trebalo poduprijeti mlade u odabiru deficitarnih obrtničkih zanimanja, pogotovo onih koje je takvima definiralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ali i jedinice lokalne i područne samouprave, koje najbolje poznaju situaciju na svom području. Molimo da se omogući uvođenje tih obrazovnih programa jer za njima postoji opravdana potreba na tržištu rada. U suprotnom, učenici će morati tražiti alternative i opredijeliti se za druge raspoložive smjerove i zanimanja, koja su najčešće u suficitu na tržištu rada i zbog kojih će sigurno imati problema pri pronalasku posla.

 

Zastupnica Nemet je još jednom navela da na području cijele Istarske županije samo rovinjska srednja škola ima ponudu programa za navedena zanimanja te bi njihovo gašenje imalo velike posljedice za cijelu županiju.

Pozvala je stoga ministarstvo i ministra Fuchsa da revidiraju odluke kojima učenicima uskraćuju mogućnost upisa smjerova i programa koji im garantiraju sigurniju budućnost i veću mogućnost zapošljavanja u vlastitom gradu i Županiji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa