Pula dobila novo Gradsko vijeće, Dušica Radojčić predsjednica

0
Pulski vijećnici s gradonačelnikom
Pulski vijećnici s gradonačelnikom

U Zajednici Talijana Pula – Circolo 17. lipnja održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Pule kojoj su, uz gradske vijećnike, prisustvovali i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul te župan Istarske županije Boris Miletić. Za predsjednicu Gradskog vijeća jednoglasno je izabrana Dušica Radojčić iz koalicije političke platforme Možemo, Nova ljevica i ORaH te je time konstituirano Gradsko vijeće Grada Pule.

„Želim se zahvaliti na povjerenju i izboru na ovu dužnost koju ću obavljati sljedeće dvije godine. Dužnost ću obavljati časno i savjesno, sjednice ću voditi nepristrano, radne materijale vijećnicima slat ću pravodobno te brinuti da rasprava bude kvalitetna i na očekivanoj razini. Potrudit ću se da budem spona između gradonačelnika, Gradskog vijeća i Gradske uprave. Posebnu pažnju ću posvećivati javnosti rada Gradskog vijeća te iskoristiti mogućnosti koju pruža Poslovnik za uključivanje javnosti u donošenje odluka putem javnih rasprava o nacrtima akata i pozivanjem predstavnika mjesnih odbora, udruga građana, vijeća nacionalnih manjina i predstavnika druge zainteresirane javnosti na sjednice Vijeća. Ovdje smo u službi građana i odluke moramo donositi u suradnji s njima. Javna uprava mora postati servis građanima, a donositelji odluka odgovorni za upravljanje javnim dobrima i financijama grada. Zato ćemo koristiti sve mehanizme i alate koje Gradsko vijeće, kao predstavničko tijelo, ima za transformaciju gradske vlasti u transparentan, odgovoran, dostupan i efikasan servis građana“, rekla je novoizabrana predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić.

Gradske vijećnike u pulskom Circolu pozdravio je i gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

„Želio bih da nakon današnje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća u narednim sjednicama zaista surađujete, da razgovaramo, konstruktivno raspravljamo i rješavamo sva pitanja od interesa za naše građane. Zaista želim da rasprave teku argumentirano s jedinim ciljem da živimo dobro i sretno u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Pozivu na prvu, konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća odazvao se i istarski župan Boris Miletić koji je čestitao svim izabranim vijećnicima.

 

„Suradnja Istarske županije s gradovima i općinama je neminovna i nužna jer samo zajedničkim snagama možemo doprinijeti boljitku. Građani Pule vama su dali povjerenje jednako kao što su građani Istre dali povjerenje meni što je velika čast, ali i povjerenje da to opravdamo. Kao istarski župan bit ću maksimalno otvoren za suradnju jer sam uvjeren da su zajedništvo i sinergija preduvjeti progresa. Istarska županija i dalje će biti vašim partnerom i vjerujem da ćemo i naredne četiri godine surađivati na zajedničkim projektima“, poručio je župan Miletić te pozvao članove predstavničkog tijela da budu konstruktivni kroz otvoreni i civilizirani razgovor te im je poželio produktivan i kvalitetan mandat.

Sjednicu je otvorio pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, a u proceduri konstituirajuće sjednice vijećničke mandate verificirala je Mandatna komisija koja je utvrdila je da će sjednicu do izbora predsjednika/predsjednice voditi Elena Puh Belci, prva na listi političke stranke koja je pojedinačno osvojila najviše mandata.

Gradsko vijeće Grada Pule u mandatnom razdoblju 2021.-2025. čine: Elena Puh Belci, Miodrag Čerina, Jadranka Černjul, Ardemio Zimolo, Massimo Brajuha, Marin Lerotić, Monica Derocchi, Marija Marković-Nikolovski, Dušanko Babić, Selma Ibrišagić, Kristijan Biteri, Ivana Mohorović, Dušica Radojčić, Miha Paus, Noel Mirković, Ana Fonović, Sanja Radolović, Igor Belas, Siniša Gordić, Mirko Jurkić i Sean Soldatić.

Riječ je o osam vijećnika s liste IDS-ISU-ZELENI, četiri vijećnika Nezavisne liste Filipa Zoričića, četiri vijećnika platforme Možemo, Nova ljevica i ORaH, 3 vijećnika SDP-a i 2 HDZ-ova vijećnika.

Na netom okončanim izborima u Gradskom vijeću Pule osigurana je odgovarajuća zastupljenost pripadnika talijanske nacionalne manjine, ali ne i pripadnika srpske manjine te će se raspisati dopunski izbori za člana Gradskog vijeća iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa