Pogledajte video s prve konferencije nove gradonačelnice Pazina

0
S prve konferencije za novinare nove gradonačelnice Suzane Jašić
S prve konferencije za novinare nove gradonačelnice Suzane Jašić

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić i zamjenik Dragan Družeta održali su 17. lipnja konferenciju za medije o svojih prvih deset dana provedenih na novoj dužnosti. Ispričavši se medijima na medijskoj šutnji u protekla dva tjedna koja je provela u potpunom fokusu na preuzimanje dužnosti gradonačelnice, Suzana Jašić rekla je:

“Zahvaljujem vam na razumijevanju. Novinari će u Gradu Pazinu imati vlast otvorenu za propitivanja, vaša je funkcija da nas tjerate da budemo bolji i odgovorniji, a imate ćete i prijatelja u podupiranju novinarskih prava i sloboda pa ovim povodom upućujemo podršku otpuštenim novinarima i novinarkama Glasa Istre.”

Gradonačelnica je, potom, najavila konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća za 23. lipnja u 18 sati te poziva medije da je poprate, kao i građane da je prate online (preko youtube kanala Grada Pazina). “Niti jedna politička opcija u Vijeću nema većinu, a jučer su se, na poziv gradonačelnice, sve političke opcije zajedno sastale i odradile prvi krug razgovora”, rekao je Dragan Družeta, zamjenik gradonačelnice.

Posječeno 20 stabala u Parku istarskih velikana

Odmah po primopredaji dužnosti, gradonačelnica Jašić sastala se s pročelnicima i pročelnicama i obišla urede te održala niz internih sastanaka. “Zatekla sam bolju kadrovsku situaciju od očekivane. Ljudi rade, razgovaraju, predlažu, bore se za grad. Postoje točke koje treba bolje posložiti i kapacitirati kako bi komunikacija s građanima bila brža, efikasnija i otvorenija i kako bismo kvalitetnije pružali svoje javne usluge, a u planiranju razvoja bili usklađeni s europskim i globalnim nastojanjima promjene paradigme vezane za zelenu i digitalnu transformaciju.”, rekla je.

“Odmah na početku rada uhvatili smo se u koštac s projektom rekonstrukcije Parka istarskih velikana. Prije radova u parku posječeno je preko 20 stabala, a tijekom radova oštećeno je korijenje niza stabala, što predstavlja sigurnosnu prijetnju. Zaustavili samo radove, obavljen je stručni vizualni pregled stabala, a na osam stabala moralo se obaviti dodatne testove na izvaljivanje. Na žalost, dva stabla će morati biti odmah odstranjena jer predstavljaju sigurnosnu prijetnju, a preostala će biti sanirana i nadgledana jer postoji mogućnost da će se neka ipak sušiti”, rekli su i nastavili da ovime ujedno najavljuju odgovornije upravljanje urbanim stablima i zelenom infrastrukturom.

 

Dodatno, s obzirom na elaborat rekonstrukcije parka, postoje i mogućnosti izmjena u obuhvatu Parka istarskih velikana tj. prostoru u kojem se planira smještaj ugostiteljskog objekta i javnog sanitarnog čvora, o čemu će kad budu imali potpune informacije pravovremeno i transparentno izvijestiti javnost.

Pazinski potok i Zarečki krov

"Na Zarečkom krovu se od siječnja 2021. događalo izvaljivanje dijela staze i stijene. Odmah prvog dana mandata, naloženo je sigurnosno ograđivanje opasnog područja i izrada premosnice za šetače, što se oduljilo zbog koordinacije s drugim dionicima. S obzirom na kraj školske godine, apeliramo na učenike, ali i sve one koji će posjećivati Zarečki krov da se pridržavaju sigurnosnih upozorenja: ne skačite u Zarečki krov jer još nije očišćen, ne približavajte se terenu i stijeni koja se odvalila jer postoji velika opasnost od daljnjeg urušavanja odmah ili naknadno. Zbog ugroze Pazinskog potoka radi neodrživog iskorištavanja, gradonačelnica i zamjenik sazvat će sastanak zainteresiranih strana kako bi se premostila još jedna sezona, a potom će se krenuti s izradom plana upravljanja pazinskim potocima s ciljem njihovog očuvanja.", istaknuli su pazinski čelnici.

Direktorici Pazin Sporta istekao mandat, slijedi natječaj

Prva gradska tvrtka u kojoj je direktorici istekao mandat je Pazin Sport d.o.o. Gradonačelnica se odrekla svog prava na imenovanje, ne, kako kaže, “zato što nema svojih kadrova, već zato što gradske tvrtke zaslužuju najbolje kadrove, a ne politička imenovanja” te raspisala javni natječaj i oformila komisiju (gradonačelnica, stručna osoba iz područja financijskog poslovanja i predstavnik Zajednice sportskih udruga). Ovo će biti model i za druge gradske tvrtke.

Uvodi se sustav komuniciranja s građanima i građankama prije početka izvođenja budućih građevinskih radova na njihovom području. Građani imaju pravo znati što se radi, kako to utječe i kako će utjecati na njihove živote i u kojim rokovima. “Do sad smo bili na Lindarskom križu oko problema s cestom i zaobilaznicom gdje smo dogovorili korake, i jučer na Rijavcu gdje je okupljenim građanima predstavljen cjelokupan projekt Gradnje kanalizacijskog kolektora i rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Rijavac (kanalizacija, odvodnja, rekonstrukcija vodovodne cijevi, asfaltiranje ceste te postavljanje optičke mreže RUNE)”. Građani i građanke bit će obaviješteni putem društvenih mreža za buduće „INFO RADOVE“.

Kreće se s izradom Strategije razvoja Grada Pazina i Strategije urbanističkog razvoja Pazina, na čijem je stvaranju preduvjeta zahvalila svom prethodniku Krulčiću i suradnicama. “U razvojnu priču moramo biti uključeni svi zajedno i zato ćemo mjesec srpanj posvetiti obilasku mjesnih odbora i sastancima s njima na terenu, ali i sektorskim sastancima iz područja gospodarstva, odgoja obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne skrbi kako bismo pripremili što bolju podlogu za strategiju, ali i izradili prioritete za ulaganja u što bolji standard života i poslovanja u budućnosti.”, kazala je.

'Pitajte nas, predlažite'

Gradonačelnica je rekla kako je proteklih dana održala niz sastanaka, o nekima od njih je izdana posebna objava (pedijatrijska skrb), dok će se neke teme tek otvarati i temeljitije predstaviti javnosti u budućem razdoblju poput projekta Parka istarskih velikana i Upisa u vrtiće..Na web stranici Grada Pazina, bit će objavljen registar sastanaka gradonačelnice kako bi javnost saznala s kim se službeno sastaje, što je prvi korak u većoj transparentnosti rada Grada.

“Ne možemo sve riješiti, niti to možemo odmah ili brzo, ali trudimo se. Građanke i građani, budimo partneri, pratite nas na službenoj web stranici i FB i Instagram profilima Grada Pazina, pitajte nas, predlažite”, pozvali su gradonačelnica i njen zamjenik.

"Čestitamo učenicima i učenicama na kraju školske godine koju su priveli kraju unatoč pandemijskim okolnostima koje su im otežale djetinjstvo, mladenaštvo i obrazovanje. Osmašima želimo uspješne upise u srednju školu, a maturantima uspješne upise na fakultete, pronalazak željenog zaposlenja ili skupljanje iskustva koje će im dodatno otvoriti vidike i mogućnosti. Čestitamo i zahvaljujemo i roditeljima i svima iz sustava odgoja i obrazovanja koji su, unatoč nepovoljnim okolnostima, uspjeli raditi i odraditi najvažniji posao na svijetu – roditeljski, odgajateljski, učiteljski i pomagački. Svako dobro svima.", istaknuli su na kraju. (Foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa