predsjednica Sandra Ćakić Kuhar

Konstituirana Županijska skupština, Ferić nije prošao za potpredsjednika

0
Sandra Čakić Kuhar
Sandra Čakić Kuhar

U Spomen domu u Pazinu 17. lipnja održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Istarske županije u mandatnom razdoblju 2021. - 2025. godina, kojom je u prvom djelu predsjedala tajnica Skupštine Istarske županije Vesna Ivančić, a kojoj je prisustvovalo 39 od ukupno 41 vijećnika. Tajnica Skupštine u uvodnom je dijelu čestitala vijećnicima, te dala riječ županu Istarske županije Borisu Miletiću.

Istarski je župan na početku svog obraćanja čestitao svim izabranim vijećnicima i vijećnicama u novom sazivu Skupštine.

- Građani Istarske županije dali su svoje povjerenje meni kao županu i Vama kao zastupnicima u ovom predstavničkom tijelu. Na nama je da to povjerenje opravdamo. Od svih nas ovdje očekujem da budemo posvećeni projektima i politikama koji doprinose razvoju Istre, a ja kao župan bit ću maksimalno otvoren za suradnju jer sam uvjeren da su zajedništvo i sinergija preduvjeti progresa, naglasio je istarski župan.

Župan Miletić je, također, istaknuo kako se nada se da će rasprava u predstavničkom tijelu Istarske županije ponekad možda biti žestoka, ali uvijek otvorena, konstruktivna i civilizirana budući da je Istra u Hrvatskoj sinonim za uljuđenost, toleranciju i kulturu dijaloga te da očekuje da svatko da svoj doprinos da to tako i ostane. U svome govoru istarski se župan osvrnuo na sljedeće četiri godine te istaknuo da mu je namjera provodit politike, projekte i programe kojima je cilj dodatni, ravnomjeran razvoj i napredak najrazvijenije regije u Hrvatskoj. Posebno je istaknuo ulaganja u  potpunu digitalizaciju javnih usluga, poticanje kreativne ekonomije, potpuno prometno povezivanje, gospodarski rast i nastavak pomoći istarskim poduzetnicima, a posebice onima pogođenim pandemijom.

Izdvojio je i nastavak rada na projektima na području zdravstva i socijalne skrbi, poput dovršetka izgradnje i opremanja Opće bolnice u Puli, izgradnje domova za starije osobe u Labinu i Pazinu, dogradnja onoga u Buzetu, kao i početak dogradnje Doma za starije A. Štiglić u Puli.

- Mladi i obrazovanje bit će i dalje visoko na listi prioriteta Istarske županije, bilo da govorimo o ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu, uvođenju jednosmjenske nastave, jačanju Istarskog veleučilišta ili osnivanju Fonda za stipendiranje nadarenih učenika i studenata. Na kraju, tu je i realizacija projekata iz kulture, poput obnove kaštela, jačanja kulturne produkcije i projekta "Zavičajne nastave, rekao je župan Miletić te istaknuo da će bit stavljen naglasak na inovativna i održiva rješenja, jačanje prometne infrastrukture, te projektima energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

 

Sukladno dnevnom redu, za predsjednicu Skupštine Istarske županije jednoglasno je izabrana Sandra Ćakić Kuhar, koja se tom prilikom zahvalila na ukazanom povjerenju i dobivenoj podršci, za koju je rekla da „obvezuje i motivira na zajednički rad za dobrobit svih građana Istre u narednom razdoblju.“

Iz redova parlamentarne većine, za potpredsjednicu Skupštine Istarske županije jednoglasno je izabrana Tamara Brussich, pripadnica Talijanske nacionalne zajednice. Prijedlog parlamentarne manjine da za drugog potpredsjednika bude izabran Danijel Ferić nije prihvaćen. Naime, 17 članova Skupštine je glasalo za Ferića, a njih 22 je bilo suzdržano. Parlamentarna manjina, ni nakon desetominutne stanke, nije ponudila alternativni prijedlog, odnosno drugog člana za potpredsjednika Skupštine iz redova parlamentarne manjine stoga će se izbor istoga održati na sljedećoj sjednici Skupštine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa