Srpski tartufi prodaju se u Italiji i Francuskoj kao istarski?

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Mjese studeni je inače prava sezona za tartufe. Tada ih u Srbiji ima najviše, a kvaliteta gljiva je najbolja. U Srbiji ih ima u okolini Obedske bare i Deliblatske peščare, ali i na Fruškoj gori, planinama Kosmaj, Rudnik, Oplenac i na Svrljiškim planinama. Ima ih i oko rijeka Jasenice, Karaš, Lug i Bosut. Procjene su da se u Srbiji godišnje pronađe i do tri tone tartufa, piše Blic.

Zoran Jelenković, predsjednik Mikološko-gljivarskog saveza, ukazao je, gostujući na RTS-u, da su domaći tartufi tek 20 odsto cijene koja se dostiže u Italiji i da je kompletna količina koja se izvadi u sivoj zoni išla preko Hrvatske i prodavala se uglavnom u Italiji i Francuskoj kao istarski tartuf.

 

Naveo je da u Savezu postoji naučna komisija i da su uz njihovu stručnu pomoć organizovali predavanja, testiranje i uz pomoć Grada Sremske Mitrovice dobili prve certificirane gljivare, čiji je pravi naziv "komercijalni sakupljači tartufa".

- Imamo potpisane sporazume o suradnji s Grčkom, Hrvatskom, Italijom, Slovenijom i pozvali smo ih u Ćupriju na jednu od naših manifestacija, gdje ćemo se dogovoriti o načinu komunikacije, o tome što je to od papirologije dovoljno i pokušati s našom privrednom komorom da napravimo burzu tartufa, a kasnije i gljiva, objasnio je Jelenković, javlja Blic.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa