Istarski SDP najoštrije osudio otkaze pobunjenim novinarima Glasa Istre

0
Vodstvo HND-a s novinarima Glasa Istre 27. srpnja u Puli (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Vodstvo HND-a s novinarima Glasa Istre 27. srpnja u Puli (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

SDP Istarske županije najoštrije osuđuje otkaze hrabrim novinarima Glasa Istre, koji su se usudili suprotstaviti glavnom uredniku tog lista Robertu Franku i prokazati njegovu pristranu uređivačku politiku. Sloboda izražavanja i mišljenja temeljne su odrednice Ustava Republike Hrvatske, a SDP u svom programu ističe da će štititi slobodno i neovisno novinarstvo te da će se boriti protiv svih oblika manipulacije i lažnih vijesti, stoji u priopćenju istarskog SDP-a.

„Kako je sloboda medija ključna za svaki demokratski poredak, novinari nisu samo čuvari demokracije, već i sutvorci javnog prostora pa tako i javnog i osobnog mišljenja. Cjelovitim obavještavanjem oni pridonose političkoj participaciji svojih publika. Stoga ćemo se zauzeti da ustanove štite i unapređuju slobodu i sigurnost novinara odnosno slobodu medija, s posebnom brigom za djelovanje javnih, kao i neprofitnih medija. SDP će voditi posebnu brigu o neovisnosti javnih medija, čuvati ih od političkih pritisaka, kao i pritisaka velikih korporacija“, piše u programu SDP-a.

"Stoga apeliramo na Upravu Glasa Istre da povuče otkaze novinarima koji su svojim istupom, riskirajući vlastitu egzistenciju, pokazali da postoje pojedinci koji će bezuvjetno i beskompromisno braniti časnu novinarsku profesiju, a sve za boljitak društva. Reakcija na slobodu nikad ne smije biti odmazda!", stokji u priopćenju SDP Istarske županije.

Da podsjetimo, izvanredne otkaze uprava Glasa Istre dodijelila je novinarima Danijeli Bašić Palković, Zoranu Angeleskom i Borki Petrović, dok vanjskom suradniku Robertu Rauchu nije produžen ugovor. Četvrta iz pobunjene četvorke, Chiara Bilić, nije mogla dobiti otkaz jer je na porodiljnom dopustu. Danas će ispred zgrade HND-a u Zagrebu biti održana presica podrške otpuštenim novinarima.      

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa