Cergnul položio vijenac na spomenik palim vojnicima

0
Jessica Acquavita, Bruno Cergnul i Aleksandar Matić
Jessica Acquavita, Bruno Cergnul i Aleksandar Matić

Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul prisustvovao je 10. lipnja polaganju vijenaca na spomeniku palim mađarskim vojnicima na Mornaričkom spomen-groblju u organizaciji Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj. Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul vijenac je položio sa zamjenicom župana Istarske županije Jessicom Acquavita i pročelnikom Ureda Grada Aleksandrom Matićem.

Prigodnim su se govorima prisutnima obratili državni tajnik Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Tamás Vargha, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađare Hrvatske Róbert Jankovics i veleposlanik Mađarske u Zagrebu Dr. Csabo Demcsák prisjetivši se prošlosti kada su tijekom Prvog svjetskog rata prilikom potonuća broda Szent Istvan mađarski vojnici zajedno s hrvatskim subornicima izgubili živote.

Spomenik je postavljen na Mornaričkom spomen-groblju 2017. godine u znak sjećanja i na spomen mađarskim mornarima, žrtvama iz Prvog svjetskog rata, a nakon što je mađarski parlament 10. lipnja proglasio danom sjećanja na mađarske pripadnike ratne mornarice te zatražio od Vlade da u spomen na poginule mađarske pripadnike ratne mornarice tijekom Prvoga svjetskog rata podigne spomenik na Mornaričkom spomen-groblju u Puli.

 

Polaganju vijenaca prisustvovali su i zamjenica veleposlanika Zsófia Gyöngyös, vojni izaslanik Mađarske u Zagrebu Zsolt Hajgató, časnik za vezu na Međunarodnom odjelu Ministarstva obrane Republike Hrvatske i vojni izaslanik Republike Hrvatske akreditiran u Budimpešti sa sjedištem u Zagrebu Davor Kopanji te Kapetan korvete i zapovjednik 2. Divizije Obalne straže u Puli Vlado Zoko.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPASIOC/SPASITELJICA NA OTVORENOM MORU

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA