Delegacija Akademije Toulouse u posjetu Puli

0

Zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić  u Komunalnoj palači primili su predstavnike delegacije Akademije Toulouse. Tema prijem bila je predstavljanje ERASMUS projekata koje provode Srednje škole iz Pule i Poreča u suradnji s Akademijom Toulouse.

U ime Grada Pule prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul izrazivši zadovoljstvo dobrim odnosima i razmjenom učenika ovih dviju regija. Naglasio je da je to važno za mlade, a dobar most da se dvije regije još više zbliže, te poželio im ugodan boravak u Puli kao i nastavak dobre suradnje.

Na zamjenika gradonačelnika nadovezao se pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić koji je prisutnima rekao kako su netom okončani lokalni izbori te je trenutna Gradska uprava na funkciji nekoliko dana, ali dobra suradnja Grada Pule s gradovima i pokrajinama traje već dugi niz godina.

“Grad Pula bratimljena je s osam gradova među kojima je 2008.godine potpisana i povelja o bratimljenju s Villefranche-de-Rouerge. S ovim gradom povezuje nas spomenik koji se nalazi u vašem gradu i na našoj rivi. Osim toga nadodao bih da je Pula sveučilišni grad, grad mladih, a Pula i Istra su razvijene i kulturno bogate baštinom što dodatno obogaćuje ono što nas povezuje. U Puli je od nedavno u izgradnji i novi Centar kompetentnosti financiran fondovima Europske unije koji će također doprinjeti na značaju i jačanju suradnje na području obrazovanja. Uz novog gradonačelnika, profesora povijesti i hrvatskog kojemu će ova suradnja tim više biti zanimljiva, siguran sam da ćemo suradnju i dalje nastaviti te se još više zbližiti u rastu i razmjeni iskustava.” zaključio je pročelnik Aleksandar Matić.

U ime delegacije prisutnima se obratio Jean Solito, regionalni akademski direktor za međunarodne odnose, delegiran u Toulouse-u te tehnički savjetnik rektora Akademie Toulouse.

Rekao je kako mu je drago biti u Puli, te kako Akademija u Toulouse-u podržava razmjene i partnerstva s inozemnim ustanovama, bilateralne konvencije i međunarodnu suradnju, a broji 600 000 učenika i oko 150 000 studenata, što Touluose čini četvrtim studenstkim gradom po veličini u Francuskoj.

“Akademija se nalazi u središtu regije koja je ekonosmki jaka i svjetski poznata. Toulouse je jedan od najvažnijih centara europske avionske industrije, sjedište je Airbusa, najvažnijeg europskog i jednog od najvažnijih svjetskih proizvođača aviona. U gradu je također sjedište satelitskog navigacijskog sustava Galileo, satelitskog sustava SPOT i najvećeg europskog svemirskog centra CNESa. Zahvaljuem se na prijemu te veselim nastavku suradnje posebno strukovnih škola između naših regija i Hrvatske.” rekao je prisutnima g. Jean Solito.

Uz njega su prijemu prisustovali i ostali predstavnici Joel Rival, državni inspektor za obrazovanje - tehničko obrazovanje - opće obrazovanje, matematička disciplina, Davy Lagrange, operativni direktor kampusa za industrije budućnosti, Zdravko Cerovečki, predsjednik Udruge Hrvatska-Occitania i predstavnik CRICCF-a, Marina Šebešćen, nastavnica francuskog jezika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i Krešimir Bronić, ravnatelj Srednje škole Mate Balote Poreč.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa