Lerotić: 'Vlada prelijeva iz šupljeg u prazno!'

0
Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić
Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić

Tijekom današnje saborske rasprave o rebalansu državnog proračuna za 2021. godinu zastupnik IDS-a Marin Lerotić ukazao je kako je još u studenome prošle godine, kada se donosio državni proračun za 2021., bilo jasno kako tako sastavljen proračun neće dovesti do nikakvog napretka i značajnijeg pomaka, što se sada i potvrdilo kada se pogleda unatrag šest mjeseci.

- Sada smo u situaciji da moramo krpati rupe, budući da je ovaj rebalans baš to – krpanje rupa, na način da se povećava ionako ogromni javni dug. Posebno je to izraženo u zdravstvu gdje rebalans predstavlja ne samo krpanje u financijskom nego i u operativnom smislu rada Vlade koja se ne zna ili ne može uhvatiti u koštac sa problemima koje imamo u sustavu zdravstva. Već smo kroz preraspodjele potrošili dvije milijarde kuna za veledrogerije, a sada imamo rebalans koji nam povećava deficit, a to jasno znači novo zaduživanje. Gotovo tri milijarde kuna predviđene su ovim rebalansom za plaćanje dugova veledrogerijama što znači ukupno pet milijardi kuna koje smo bacili u vjetar zbog neodrživog zdravstvenog sustava, upozorio je Lerotić.

- Mi danas moramo potaknuti potrošnju ozbiljnim poreznim reformama i omogućiti brži rast BDP-a. Da bi Hrvatska počela gospodarski sustizati razvijene članice Europske unije, njen godišnji rast BDP-a mora biti minimalno 3.5%, sve ispod toga nije dovoljno. Međutim, čak i sa izdašnim sredstvima Europske unije rast BDP-a će prema projekcijama pasti ispod 3.5% već 2024. godine. Tako niskim stopama rasta i dalje ćemo gubiti korak za razvijenim europskim zemljama i dokazati da smo bez financijske pomoći iz Europe osuđeni na samo začelje EU u ekonomskom pogledu, naveo je Lerotić.

 

Kako bi se ostvarile visoke godišnje stope gospodarskog rasta potrebno je stvarati poticajnu i pozitivnu investicijsku klimu i sustav koji će privlačiti inozemna ulaganja. Nužno je uklanjati birokratske prepreke i smanjivati državnu administraciju kako bi Hrvatska postala poželjna za ulagače. Pravna sigurnost i poslovna klima u Hrvatskoj su na izuzetno niskim granama. Država mora biti servis poduzetnicima a ne im stvarati prepreke u poslovanju, naglasio je Lerotić i zaključio kako je vrijeme da se napokon shvati da ovako dalje više jednostavno ne ide! Prelijevanje iz šupljeg u prazno već predugo traje!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa