Slovenske općine predlažu osnivanje Provincije Istre!

0
Foto: Istragram
Foto: Istragram

Četiri istarske općine, Koper, Izola, Piran i Ankaran, podržavaju proces oblikovanja provincija i slažu se s njihovim osnivanjem, ali ne i s smještajem u Primorsko-Unutarnju regiju. Predlažu stvaranje neovisne provincije na području četiri općine zvane “Istra” sa sjedištem u Kopru.  , piše Istragram. Prenosimo tekst u nastavku.

Odluku su već podržala općinska vijeća Kopra i Izole! Predlažu da se zbog povijesnih, zemljopisnih i gospodarskih karakteristika područja i povezanosti istarskih općina, formira Istra s posebnim statusom u izvršavanju nadležnosti i zadaća provincije koja obuhvaća područje četiriju istarskih općina.

 

Istarski političari traže da se teritorijalna podjela Slovenije na provincije mora temeljiti na postojećim vezama, koje su nastale djelovanjem lokalnih zajednica, kada su zbog odsutnosti provincija, općine preuzimale ulogu regionalnih središta i provodile lokalna pitanja od šireg značaja, kao i povezivanje kroz razna razvojna partnerstva. To već u praksi provode istarske općine u nekoliko područja djelovanja, s Općinom Koper kao središtem regionalnog značaja.

Istarske općine predložile su još neke izmjene i dopune prijedloga provincijskog zakonodavstva, koje se kreću od precizne definicije nadležnosti pokrajina do osiguranja njihove financijske snage i autonomije u odnosu na državu, definiranja izvora financiranja za provedbu provincijskih zadaća i reguliranja status općina.

Općinsko vijeće Izole potvrdilo je odluku na sjednici prošlog tjedna, a općinski vijećnici Kopra prvi su to učinili krajem svibnja. Općinsko vijeće Pirana i Ankarana morat će na jednom od sljedećih zasjedanja odlučiti o mišljenju o nacrtu pokrajinskog zakonodavstva. Provincija je u vrijeme antičkog Rima, bila osnovna i najveća upravna jedinica. Provincijama su upravljali visoko pozicionirani političari iz senata, obično bivši konzuli.

Hoćemo li s naše strane imati Županiju Istarsku a s druge Provinciju Istarsku saznati ćemo uskoro. Sredinom 2024. godine, Hrvatska ulazi u Schengen, kontrolni kontejneri i kućice na granicama odlaze u povijest. U Istri, snažnoj hrvatskoj turističkoj regiji to će biti dočekano dugim pljeskom. A žica na Ćićariji?, piše Istragram.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa