Od sada javno dostupna svaka isplata iz labinskog proračuna

0
Grad Labin
Grad Labin

Kako je i najavljeno, Grad Labin je od prošloga tjedna postao jedan od rijetkih, točnije među pet gradova u Hrvatskoj koji sve proračunske troškove stavlja na uvid javnosti.

Naime, od petka je aktivna aplikacija kojom se na jednostavan način kroz pretraživanje mogu vidjeti troškovi gradske uprave, poput svake pojedinačne isplate prema pravnim ili fizičkim osobama ili bruto plaća dužnosnika i službenika gradske uprave.

Aplikaciju je izradio tim na čijem je čelu poznati ekonomski stručnjak dr. Vuk Vuković. Rijetki su gradovi i gradonačelnici koji se usude na uvođenje ove aplikacije.

„U Hrvatskoj je to prvi učinio gradonačelnik Bjelovara, a Valter Glavičić to će učiniti prvi u Istri i peti u Hrvatskoj, te prvi koji će na uvid javnosti staviti i sve isplate javnih tvrtki i ustanova“, izjavio je nedavno dr. Vuk Vuković.

Kako ističu tvorci aplikacije, ovim projektom pruža se istinska i potpuna transparentnost proračuna tako da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu isplatu iz proračuna uz pomoć jednostavne online tražilice.

To podrazumijeva javni pristup podacima kome je, kada, koliko i zašto isplaćen neki iznos, bilo da se radi o pravnim bilo o fizičkim osobama. Ako se radi o javnoj upravi, to uključuje i podatke o plaćama i trošenjima zaposlenih. Time građani i mediji mogu jednostavno pretraživati, skidati i analizirati sve podatke. Cilj je poštovati volju građana za uvidom na što se sve troši njihov novac, bez čega nije moguća konstruktivna suradnja vlasti i građana.

„Ovim korakom u potpunosti se otvaramo prema građanima te svaki trošak transparentno prikazujemo. Na ovaj zapravo jednostavan način stajemo na kraj svim pretpostavkama o trošenju javnog novca pošto će svaka isplata biti javno vidljiva. Svatko tko želi sada može na jednostavan način vidjeti kako se troši svaka kuna novca svih naših građana. Kroz naredni period u istoj će aplikaciji biti dostupni i podaci svih javnih tvrtki i ustanova u Gradu Labinu“, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Valter Glavičić

Aplikacija je dostupna na POVEZNICI i na web stranici labin.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa