pogledajte video

Vesele kokoši Igora Poropata nesmetano šeću i spremno poziraju

0
Igor Poropat (foto: HRT)
Igor Poropat (foto: HRT)

Da sreća dovodi do uspjeha, znanstvenici su utvrdili mnogim studijima jer sretni ljudi traže nove izazove i zbog pozitivnih emocija uspijevaju u onome što su naumili. Posjetom farme obitelji Poropat u Istri uvjerili smo se da se ista teorija može primijeniti i na kokoši jer ne znamo kada smo posljednji put vidjeli tako veselu pernatu ekipu kako trčkara po livadi, piše Novi list iz kojeg prenoismo dio članka.

OPG Poropat bavi se proizvodnjom jaja, a što je njegov otac započeo prije više od dvadeset godina, Igor Poropat, koji ne skriva oduševljenje svojim poslom, danas je nastavio. Farma je smještena nekoliko kilometara od Poreča u mirnom naselju Nova Vas gdje makadamski put vodi do zelenila koje opušta misli, mirisa prirode zbog kojih se poželite preseliti iz grada i tišine u kojoj vaš um može odmoriti.

Igor nas je odveo do njihovih kokica koje smo uhvatili kako nesmetano šetaju po livadi, međusobno razgovaraju sebi svojstvenim glasanjem i najbolje od svega – spremno poziraju našem fotografu.

– Kokice su vani jer se bavimo slobodnim uzgojem što znači da one mogu nesmetano izlaziti i ulaziti kada god požele, kaže nam Igor i objašnjava različite vrsta uzgoja.

 

Doznajemo da se obitelj Poropat prošle godine odmaknula od kaveznog uzgoja što je ujedno i najčešći način uzgoja, pogotovo kod velikih proizvođača. Razlog tomu je što se takvim uzgojem u manjem prostoru i kraćem vremenu dobiva velika količina jaja za prodaju. Kaveznim se uzgojem može regulirati proizvodnja i vrijeme hranjenja, ali ovakva je vrsta uzgoja sada već zabranjena u Luksemburgu, Austriji i Njemačkoj.

Prošetali smo kroz odaje ovih veselih kokoši i primijetili ih u svakakvim pozama: neke su stajale u redu za izlazak na livadu, neke su spavale, a neke su se sakrile od pogleda (i fotoaparata!) u svoja gnijezda. Usput nam je Igor kazao da su njihove koke cijepljene protiv salmonele pa pojasnio i čime se hrane.

– Hrana koju ima dajemo je peletirana, a to znači da ne jedu običnu hranu koju dobijete kada sameljete kukuruz, pšenicu i potrebne vitamine, već je riječ o termički obrađenoj hrani koja nakon obrade izlazi u obliku peleta. Takvim se načinom obrade uništava oko 60 posto štetnih tvari pa uz to i cijepljenje imamo duplu sigurnost kod naših kokica, pojašnjava Igor dok promatramo prostor za pakiranje jaja koja se prethodno pomno pregledavaju, piše Novi list. Prilog HRT-a o Igoru Poropatu pogledajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa