Pogledajte program obilježavanja Dana Grada Pazina!

0
Darko Tumpić, Ranka Šepić i Patrick Rabar
Darko Tumpić, Ranka Šepić i Patrick Rabar

Na konferenciji za mediji održanoj 28. svibnja.u Velikoj vijećnici Grada Pazina predstavljen je program obilježavanja Dana Grada Pazina. Grad Pazin tradicionalno povodom Dana Grada, organizira i podupire brojne i raznovrsne kulturne i sportske aktivnosti. Unatoč ograničenjima, Grad Pazin će i ove godine prigodno i prilagođeno situaciji obilježiti obljetnicu prvog spominjanja Pazina u pisanim dokumentima iz 983. godine.

Službeno obilježavanje Dana Grada održat će se 2.lipnja.2021. u dvorani Istra Spomen doma svečanim obilježavanjem Dana Grada Pazina s početkom u 11 sati, dodjelom priznanja i nagrada Grada Pazina za 2020. godinu. Ranije istoga dana, u 9.30 sati će delegacija Grada Pazina položiti vijenac palima za slobodu kod središnjeg križa na gradskom groblju Moj mir u Pazinu.

Predstava teatra Naranča iz Pule

Glavno događanje povodom Dana Grada Pazina jest predstava teatra Naranča iz Pule. Radi se o predstavi naziva „Moje istrijansko korona vjenčanje“. Komediji, koja obrađuje izuzetno aktualnu temu neprilika koje donosi trenutna situacija po pitanju organizacije vjenčanja, a radnje cijele predstave odvija se u lokalnoj oštariji „Nemojte ča zamirit“. Oštar Tone ima težak zadatak organizirati vjenčanje svoje kćeri Silvane, da li je u tome uspio? Dođite i pogledajte u velikoj dvorani Spomen doma, 2. lipnja. 2021. godine s početkom u 20:30 sati. Ulaznica za predstavu se ne naplaćuje, ali je istu potrebno osobno podignuti, uz predočenje osobne iskaznice, u Caffe baru Epulon u Pazinu, jedna osoba može preuzeti maksimalno dvije ulaznice.

U obilježavanje Dana Grada i ove su se godine uključile gradske udruge čije programe putem javnog natječaja sufinancira Grad Pazin. Večer proze i poezije i ove će godine svoje mjesto naći u Društvenom centru Veli Jože gdje će 29. svibnja u večernjem programu sugrađane svojim stihovima počastiti „Pjesnici oko kamenog stola“ u organizaciji Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin.

Društvo likovnih stvaratelja, u utorak 1. lipnja u 19.00 sati, će povodom Dana Grada održati otvorenje izložbe pod nazivom "Gnječi-mijesi-vazu ispeci 3". Radio se o izložbi keramike koja će se održati u Likovnoj galeriji Pazin.

Bogati program Muzeja Grada Pazina

Na sam dan obilježavanja, 2. lipnja, Muzej Grada Pazina organizira bogati program koji započinje otvorenjem izložbe dječjih i studentskih likovnih radova na temu, „Tiskarstvo u Pazinu od 1900. do danas“. Voditeljica projekta je doc.art.dr.phil. Aleksandra Rotar. Otvorenje izložbe održati će se u dvorištu Kaštela, s početkom u 10:00 sati, a sama izložba će biti izložena u ulaznoj veži tj. prostoru recepcije Muzeja. Likovne radove izradili su polaznici/e Dječjeg vrtića „Olga Ban“ iz Pazina, skupina „Zujalice“, i studenti /ce Učiteljskog studija i Predškolskog odgoja iz Sveučilišta u Puli, gdje doc.art.dr.phil. Rotar predaje. Otvorenje izložbe planirano je u vanjskom prostoru, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje budu na snazi. Dječji radovi bit će izvješeni u prostoru, dok će se studentski radovi prikazivati na video projektoru.

Drugi dio programa, 2. lipnja, nastavlja se uz suradnju Muzej grada Pazina i Etnografski muzej Istre. Zajedničkim programom „Besplatna vodstva Muzejima za Dan grada Pazina“.Besplatno vodstvo muzejima za sve zainteresirane, održat će se u dva termina - 11:00 sati te u 14,00 sati.

Iz Grada mole sve zainteresirane da se za besplatna vodstva prethodno najave Muzejima na broj (052) 623 054, barem 1 dan unaprijed (do 01.lipnja. u 15,00 sati). Zbog poštivanja aktualnih epidemioloških mjera maksimalan broj po svakoj grupi je 15 osoba. Također, na Dan Grada Pazina (2. lipnja), Muzej Grada Pazina i Etnografski Muzej Istre, nude besplatan ulaz za sve posjetitelje, te sva muzejska izdanja prodaju se po promotivnoj cijeni od 50% popusta.

Gastronomsko-edukativni program

Ove godine u obilježavanje Dana Grada Pazina, uključila se sa svojim gastronomsko-edukativnim programom i tvrtka Usluga d.o.o., iz Pazina. U cilju podizanja svijesti potrošača vezano uz izazov prekomjernog bacanja hrane, na platou Gradske tržnice u Pazinu, s početkom u 10:00 sati održat će se edukativna radionica „Od piruna do polja. Pensaj, poji, ne hitaj!“, u sklopu EU projekta „Nabava specijalnog komunalnog vozila od min. 14m3 za odvojeno prikupljanje otpada“. Uz voditelja Maria Lipovšeka Battifiacu, nakon okruglog stola u 11:00 sati kreće „cooking show“. Chef David Skoko, pripremat će inovativana jela bazirana na potpunom iskorištavanju lokalnih sezonskih namirnica, koja će se besplatno dijeliti prolaznicima.

Gradska knjižnica Pazin, također 2. lipnja provodi već tradicionalno, akciju „Vratimo knjigu bez zakasnine“ u radno vrijeme knjižnice. Ovim putem, korisnicima će biti omogućeno vratiti knjige bez naplate zakasnine. Drugi program koji provode provodit će se on-line i uživo. Drugi dio programa naziva „Priča se po gradu“, provodit će se na nekoliko lokacija u gradu. S čitanjem se kreće u 11:00 sati, ispred Kaštela, na travnjaku iza Spomen doma i u parku kod željezničkog kolodvora. Čitanja će se snimiti, a čitat će se „štorjice“ vezane uz Pazin, poezija i proza pazinskih autora. Video će se objaviti na Facebook i YouTube kanalu knjižnice.

Tradicionalni obiteljski piknik

Obilježavanju Dana Grada Pazina, pridružilo se ove godine i „Društvo Naša Djeca“ Pazin, koji će svoj već tradicionalni obiteljski piknik, održati u subotu 05. lipnja, s početkom u 10:00 sati u Društvenom centru „,Veli Jože“, u dvorištu „Društva Naša Djeca“. Provedite obiteljsko jutro uz zabavu, društvene igre i tajnovitu potragu za blagom.

Istog dana, 5. lipnja, Sindikat umirovljenika Hrvatske - podružnica Pazin organizira interpretacijsku šetnju "Ni ga ča je Pazin". Postanite turist u svom gradu i doživite Pazin na drugačiji način. Saznajte još neispričane priče o našem gradu. Turistička šetnja kreće u večernjim satima u 19:00 sati ispred Spomen doma, te se turistička šetnja nastavlja do Pazinskog Kaštela.

Sportski program

Povodom Dana Grada neizostavan je i sportski program koji započinje u utorak 2. lipnja u 16:00 sati boćarskom utakmicom, u organizaciji Boćarskog Kluba Pazin, koja će se održati u Boćarskom centru Aleksandar Anzur. Za vikend, točnije 06. lipnja Malonogometni klub Ruhci, s početkom u 12:00 sati u Ruhcima će održati bogati sportski program – biciklijada i pješačenje, boćarski  i malonogometni turnir . Istog dana, održat će se cjelodnevno 49. prvenstvo Športsko ribolovnog društva Pazinčica na barama u Cerovlju. Narednog vikenda, u petak 11. lipnja  s početkom u 17:00 sati, na Gradskom stadionu počinje nogometni turnir za uzrasnu kategoriju do 11 godina (U11) na kojemu se natječe 6 ekipa. Narednog dana, 12.lipnja održava se nogometni turnir za uzrasnu kategoriju do 9 godina (U9) , u kojoj će se natjecati 8 ekipa. Natjecanje je u organizaciji NK Pazinka Pazin.

Posebno izdvajamo i prateće programe u organizaciji gradskih ustanova. Dječji vrtić „Olga Ban“ Pazin nizom različitih programa obilježava Dan vrtića, uz predstavu organizirana je i vožnja vlakićem po gradu za polaznike te ustanove. Osnovna škola „Vladimira Nazora“ obilježava Dan škole, ove godine u - on line formi. Pripremljena je emisija s prilozima u formatu „Dnevnika“ koja je objavljena na You Tube kanalu i učenici svih područnih škola uz matičnu, će 29. svibnja u 12 sati, moći pratiti svoj „Dnevnik“. Također, na web stranicama škole bit će objavljena galerija likovnih radova iz matične i područnih škola.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa