Probija se put do Sv. Foške: Tu poskoci ne bježe od ljudi (video)

1
Robi Selan na pješačko biciklističkom putu
Robi Selan na pješačko biciklističkom putu

Općina Barban probija pješačko-biciklistički i ujedno protupožarni put od Uvale Blaz do pumpne stanice Sv. Foška u Raškoj dolini. Ovih dana radovi se približavaju završetku Raškog zaljeva, odnosno ušću rijeke Raše, što znači da do Sv. Foške preostaje još kilometar od ukupno oko četiri kilometra trase.

Cesta prolazi uz južnu obalu Raškog zaljeva gdje je do sada pristup bio moguć jedino s morske strane zbog guste šume crnike. Prava je to suprotnost nasuprotnoj, industrijaliziranoj obali od Štalija do Trgeta.  

Nije uvijek bilo tako - trasa ide uz ostatke nekoliko japnenica za proizvodnju vapna. Uzimajući u obzir da se japnenice ložilo crnikom i da je to vrsta hrasta koja najsporije raste, stare su preko stotinu godina.

Od građevinara koji rade na putu i koji su htjeli ostati anonimni čuli smo priče o tome kako su se nekada niz ove obronke spuštali Barbanci s vinom kako bi ga prodali Labinjanima koji su pristizali čamcima. Također, građevinari pričaju da nailaze na mnogo poskoka, ali da ne bježe jer se ne boje ljudi, budući da ih nikada nisu vidjeli.

Nema opasnosti da će probijanje puta značiti prvi korak prema urbanizaciji obale jer je more ovdje neprikladno za kupanje zbog mulja kojega rijeka donosi.

Na početku puta nalazit će se rampa za motorna vozila, a uz ugibališta, napravljena za slučaj da put zatreba vatrogascima, bit će postavljena klupe za šetače. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa