Istranka u Zagrebu spravlja senzacionalne artičoke na dalmatinski

0
Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

U ovih par tjedana kad im je vrhunac sezone, artičoke i bob neodoljiv su par. Još kad im se pridoda mladi grašak... Iako u mediteranskom svijetu imaju kultni status, pogotovu u Italiji gdje ih ima više vrsta te za njih postoji niz recepata, u nas prevladava jedna sorta, tzv. rimljanka, koja se puni nadjevom te kuha s mladim bobom kao fino jušno jelo. Više je inačica tog jela, ali uglavnom se razlikuju u sastavu smjese za nadjev. No, kojem se god receptu priklonili, puno je tu nejasnoća - zapravo je malo onih koje već sama priprema mesnatih pupoljaka artičoka neće odbiti od toga da se i sami okušaju u kuhanju. To su ionako radile none, koje su imale vremena, i tek pokoja tradicionalno navudrena Dalmatinka novije generacije. Ali uglavnom se to jede po kućama, restoranima se kod takvih domaćih specijaliteta malo vjeruje. Uz časne iznimke, piše Dobra hrana.

 

U Zagrebu se već dugo zna - provjerena je adresa ResTač na Vrhovcu. Ondje Vesna Miletić, baš ovih tjedana, priprema senzacionalne artičoke s mladim bobom i bižima. Iako kao Istranka to jelo poznaje od djetinjstva, idealan recept preuzela je od jedne kuharice s Vira i, na radost i oduševljenje gostiju, ne mijenja ga praktički od otvaranja restorana 2000. godine. Gospođa Miletić, čija su strast prema sezonskim namirnicama kao i energija u kuhinji krucijalne za život ovog poznatog zagrebačkog restorana, otkrila je sve naizgled jednostavne tajne tog pučkog jela koje odavno zaslužuje mjesto u visokoj gastronomiji. I sve se to, tako jasno i sustavno obrazloženo, ne čini kao prevelika gnjavaža, piše Dobra hrana gdje potražite recept.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa