pressica u zoni Ungarija:

Ferić: 'Zoričićeva lista, Možemo i SDP formirat će stabilnu većinu'

1
Danijel Ferić, Antonella Degrassi i Vili Bassanese
Danijel Ferić, Antonella Degrassi i Vili Bassanese

Danijel Ferić, kandidat za župana, Antonella Degrassi kao njegova zamjenica, te gradonačelnik Umaga Vili Bassanese u umaškoj su gospodarskoj zoni Ungarija 24. svibnja održali konferenciju za medije na temu problematike gospodarstva te izgradnje gospodarskih zona u Istri.

Uvodno je Ferić istaknuo kako se u Istri nalazi 34 gospodarskih zona koje zauzimaju preko 1.200 ha zemljišta. U Istri trenutno ne postoje strategija i program razvoja gospodarskih zona, posljednji je postojao za razdoblje 2010.-2014.  koji je usvojen u mandatu Jakovčića, ali je ostao mrtvo slovo na papiru i za mandata Flege i Radina. Toliko o skrbi i odnosu Istarske županije prema gospodarstvu Istre.

„Najbolji primjer je grad Pula, gdje su proizvodne hale Ytonga, Industrochema, Uljanika i drugih srušene kako bi napravile prostor trgovačkim centrima. Još jedino Tehnomont prkosi pulskoj industrijskoj zoni.“ – istaknuo je Ferić. „Nezaposlenost u Istri raste, svjedočili smo događanjima oko Uljanika, kao i najavama gašenja CIMOS-a Labin. O drugima velikim subjektima ugašenim samo u Puli, poput Bojoplasta, Arena trikotaže, Puljanke, Istre i dr. da niti ne govorimo. Trenutno je u evidenciji HZZ 6.668 nezaposlenih osoba u Istri i ta je brojka u stalnom rastu. Vrijeme je za FER Istru jednakih šansi, a ne za gospodarstvo koje se urušava. Proizvodnja, a ne samo trgovina!“, nastavio je Ferić.

„Kad pobijedimo izradit ćemo strategiju razvoja gospodarstva i novi program razvoja gospodarskih zona u Istarskoj županiji za razdoblje 2021.-2027., a koji će biti usklađen s novim višegodišnjim financijskim okvirom EU. Cilj dugoročnog programa je da se poduzetnicima omogući pronalazak poslovnog prostora, hala i zemljišta. Program razvoja zona bit će usmjeren na rast i razvoj poduzetnika, otvaranje novih radnih mjesta, investicijska ulaganja, razvoj novih tehnologija, premještanja proizvodnih djelatnosti iz naseljenih područja, kreiranje povoljne poduzetničke klime, poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, povećanje konkurentnosti gospodarstva, razvoj lokalne zajednice i regije te povećanje udjela proizvodnje u ukupnom gospodarstvu. U suradnji sa svim gradovima i općinama, sufinancirat ćemo izgradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 100 milijuna kuna kako bi poduzetničke zone bile generator rasta i radni okoliš za 2.000 novih radnih mjesta,  ili u prosjeku za 12 malih i srednjih poduzeća ili obrta sa 5 zaposlenih po pojedinoj poduzetničkoj zoni.“ – zaključio je Ferić.

Govoreći o gospodarskoj zoni Ungarija u Umagu, Antonella Degrassi je istaknula da Grad Umag već desetak godina sustavno i kontinuirano ulaže u izgradnju gospodarske zone ne bi li svojim poduzetnicima omogućio  uvjete za razvoj gospodarstva. Kako je riječ o zahtjevnim radovima, ali i velikim financijskim ulaganjima koje iznose čak do 150 milijuna kuna, bilo je potrebno desetak godina za dovršetak projekta, a ove je godine konačno došlo vrijeme za završnu fazu izgradnje nove, velike gospodarske zone Ungarija.

 

„Iako je zakonska obveza županije da se bavi razvojem gospodarstva, Umag nije od Istarske županije dobio ni kunu. Istovremeno, radi našeg prevelikog indeksa razvijenosti, nismo mogli povlačiti državna ili europska sredstva za razvoj gospodarskih zona. Obzirom na sve navedeno, Grad Umag je odlučio samostalno krenuti s velikim ulaganjem u vlastiti gospodarski razvoj, sve u cijelosti o trošku Grada Umaga“ istaknuo je Bassanese.

„Upravo zbog svih navedenih razloga i velikih ulaganja javnog novca pogrešno je i štetno da se u Istri gospodarske zone pretvaraju u trgovačke zone. Osim što se to zemljište prodaje po niskim poticajnim cijenama, to nije ni intencija ni razlog izgradnje gospodarskih zona. Trgovačkim lancima nije mjesto u gospodarskim zonama već u poslovno-stambenim zonama, gdje je zemljište višestruko skuplje. Sve se to događa zbog nepostojanja strategije razvoja gospodarstva u Istri i jasnih pravila u razvoju gospodarskih zona. Naravno i zbog izuzetno nerazvojnog i stručno nekvalitetnog a time i štetnog prostornog plana Istarske županije koji sve to dopušta uz podršku sadašnje politike“ zaključio je Ferić.

Na upit medija koga će podržati u Puli, Ferić je odgovorio da za gradonačelnika Pule podržava Filipa Zoričića, a za gradsko vijeće je siguran da će NL Filipa Zoričića, Možemo i SDP formirati stabilnu većinu. Prije svega kao čovjek koji se bori za Istru fer i jednakih šansi osuđujem sve orkestrirane napade na Zoričića koji dolaze sa strane, Valtera Boljunčića, Jetiša Bajramija i Stipe Drviša.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa