pogledajte video

Poduzetnici u Istri pronašli su načine da održe i unaprijede poslovanje

0
Ana Čalić (foto: HRT)
Ana Čalić (foto: HRT)

Udar koronakrize osjetile su i tvrtke iz sektora nautike, proizvodnje i prodaje brodske opreme. Iako potražnja za manjim brodovima nije pala, pojavili su se novi pandemijski izazovi - manjak sirovina i poteškoće s prijevozom. Ipak, poduzetnici u Istri pronašli su načine da održe, pa čak i unaprijede svoje poslovanje, javlja HRT. U nastavku prenosimo dio članka.

Kada im se spomene koronakriza, poduzetnici se uglavnom žale. Neki pak poručuju - problem stvara novu priliku. S obzirom na to da su nautički sajmovi odgođeni, ova pulska tvrtka koja prodaje ugradbene brodske motore, provela je digitalizaciju poslovanja.

- To je sustav koji vodi sve baze klijenata i imamo jedan transparentan uvid u prodaju tj. jedan cijeli proces prodaje, od početnog upita do završene prodaje, i tako možemo biti efikasni i produktivni, a i sudjelujemo u digitalnoj i zelenoj tranziciji, ističe Ana Čalić, voditeljica marketinga tvrtke za prodaju brodskih motora.

A proizvod se mora plasirati i pokazati. Croatia Boat Show trebao se održati u travnju. No zbog pandemije je odgođen. 

- Zakinuti smo time, čak i prošle godine Velesajam je završio koronom, kaže Marcel Brkić, vlasnik obrta za proizvodnju plovila.

 

Malim brodograditeljima pomoć mogu biti poticaji ministarstava iz EU fondova. No poduzetnici ističu - iznosi su previsoki i nisu prilagođeni manjim tvrtkama. 

- Mislim da bi bilo bolje kad bi se radili po uzoru na poljoprivredu i vinare, ciljane potpore za našu branšu, trebalo bi nam da nas se modernizira i da si svatko može priuštiti malu radionicu i izgradnju novog kalupa, kaže Luciano Beg, potpredsjednik Udruženja male brodogradnje HGK, javlja HRT gdje pogledajte video prilog.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa