Održan 10. Međunarodni pjesnički festival More na dlanu

0

Tijekom vikenda u Puli i Rovinju je organiziran jubilarni 10. Međunarodni pjesnički festival „More na dlanu“. Organizator festivala je udruge KULTura sNOVA iz Zagreba čiji je predsjednik Zdravko Odorčić. U organiziranju festivala su sudjelovali Kulturni krug Pula i njegova predsjedica Slavica Lončarić Đugum i Kulturni krug Rovinj i predsjednica Vera Bosazzi. Organizacijsku podršku dali su također: Galerija Cvajner i Crkva sv. Antuna Padovanskog iz Pule te Multimedijalni kulturni centar i Caffe Cinema iz Rovinja, dok je medijski partner bio Radio Labin.

U organiziranim programima na Pjesničkom festivalu sudjelovali su i glazbeni gosti: gitarist Mihael Arčon, pjevačice Nikita Ivošević i Diana Hilje, flautistica Sonja Kušec Bećirević i pjevač Abdulah Bećirević Alija, te Avelina Damijanjević Draguzet i Drago Draguzet. Na festivalu je aktivno sudjelovalo preko 70 pjesnikinja i pjesnika od ukupno 170 koliko ih je svojim pjesmama zastupljeno u zajedničkoj zbirci poezije. Pjesnici su došli iz raznih djelova Hrvatske te iz zemalja Europe a jedna pjesnikinja čak iz daleke Indonezije.

Prvog dana održavanja pjesničkog festivala 21.05.2021. u Puli, na terasi Galerije Cvajner su predstavljene nedavno objavljene zbirke poezije slijedećih autora: Diana Hilje „Pjesnički libreto“, Jasna Bulić „U duši zauvijek dijete“ i Nevija Cvitko „Tebi ljubavi“. Promovirana je i zbirka kratkih priča „Zagrljaj čarolije“ autorice Mirjane Zeman. Navečer je na stepeništu ispred crkve sv. Antuna Padovanskog bila upriličena promocija knjige 10. Međunarodnog festivala „More na dlanu“. Prisutni pjesnici su govorili stihove iz knjige.

 

Drugi dan festivala 22.05.2021. je održan u Rovinju. Pjesnici su se već u prijepodnevnim satima družili u manjim grupama i imali pjesnički performans po raznim kafićima Rovinja. Popodne je u Multimedijalnom centru bila promocija knjiga slijedećih autora: Alma Žiković „I bez tebe s tobom“, Maja Heršak „Sloboda u tabakeri“, Nikita „Brza duhovna samopomoć“ i Lean Radić „Terminal“. Nakon toga je na terasi Caffea Cinema upriličen Otvoreni pjesnički mikrofon gdje su se uz druženje prisutni pjesnici predstavili sa svojom poezijom.

Na kraju programa su dodijeljena priznanja i zahvalnice svima koji su pridonijeli organizaciji ovog festivala. Dodjeljena je povelja za najbolju pjesmu Festivala. Ovogodišnji laureat je pjesnik Lean Radić iz Rijeke. Zanimljivo je da su do ove godine uvijek bile proglašene najboljima pjesme pjesnikinja pa je Lean Radić prvi pjesnik koji je dobio to priznanje. Prema već ustaljenoj tradiciji pobjednička pjesma je stavljena u bocu i bačena rukom autora u more. Od svih do sada bačenih boca s pjesama samo su dvije pronađene.

Nakon završenog službenog programa festivala druženje pjesnika je nastavljeno u vedrom raspoloženju uz organiziranu zajedničku večeru, pjesmu i razgovore do nekog ponovnog susreta i pjesničkog festivala. Svi su se počastili posebnom slavljeničkom tortom kako i priliči ovoj značajnoj i jubilarnoj godišnjici održavanja festivala „More na dlanu“. (Nevia Kožljan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa