danijel ferić:

'Omogućit ćemo izjašnjavanje građana o koncesijama na plažama'

1
Danijel Ferić i Antonella Degrassi
Danijel Ferić i Antonella Degrassi

 „Građane treba uključiti u rasprave i donošenje odluka. One se donose zbog i njih i oni imaju pravo u njima sudjelovati, o njima raspravljati i glasati. Zato treba reći da nema poštenog društva bez transparentnosti. Transparentnost je preduvjet za iskreno partnerstvo s građanima i građankama i transparentnost je nešto što želim na svim razinama javne uprave. Zato ću uvesti participativno budžetiranje pri izradi proračuna Istarske županije. O svim županijskim poduzećima i ustanovama raspravljat će se u županijskoj Skupštini kako bi cjelokupna javnost znala čime se bave, kako, i ako uopće, doprinose javnom interesu te kako posluju. Kad su u pitanju lokalni referendumi, omogućiti ćemo izjašnjavanje građana i građanki o svim relevantnim pitanjima vezanim za našu regiju. To su, recimo, teme poput 100-godišnjih koncesija na plažama i drugim javnim dobrima ili nametnuti projekti poput ŽCGO Kaštijun koji su štetni za zdravlje građana i okoliš. Građani i građanke Istre moraju bio sukreatori politika, s njima se moramo savjetovati, donositi odluke koje su u njihovom interesu“, istaknuo je odmah na početku konferencije za novinare 20. svibnja SDP-ov kandidat za župana, koji je tom prigodom, sa kandidatkinjom za zamjenicu Antonellom Degrassi, govorio transparentnosti i racionalizaciji javne uprave.

Zanimljivo, Ferić je otkrio da predsjednik Skupštine Istarske županije trenutno ima na raspolaganju službeni automobil od 0-24h. Iako IDS ima većinu u Skupštini, Ferić je poručio da će živjeti u svojevrsnoj kohabitaciji, ali naglasio da budući predsjednik Skupštine više neće imati pravo na službeni automobil, kao ni na poslovnu karticu koju svakodnevno pegla po ručkovima, samo zato da bi par puta godišnje sazvao sjednicu.

 

„Kreirat ćemo besplatnu aplikaciju putem koje će svi građani imati će uvid u isplate iz Proračuna Istarske županije koji iznosi 1.619.600.000 kuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput, primjerice, dnevnica ili reprezentacije svih zaposlenika Županije. Aplikacija će se koristiti i za sve županijske tvrtke i ustanove. Također, kad je u pitanju racionalizacija županijskih ustanova i tvrtki, uvest ćemo transparentnost u njihov rad jer se do sada uopće nije raspravljalo o njihovim financijskim izvještajima i izvještajima o radu na županijskoj skupštini. Osim županijskog proračuna biti će transparentno prikazani i svi rashodi svake javne ustanove i trgovačkog društva. To je novac građana i građanki Istre i oni imaju pravo znati točno na koji se način troši. A ne samo da sada ne znaju kako se troši, nego ne znaju uopće ni čime se bavi Istarska regionalna energetska agencija d.o.o. ili pak Istarska kulturna agencija. Treba redefinirati i ulogu Istarske razvojne turističke agencije, zajedno s velikim turističkim kompanija koje su suosnivači. Treba li nam upravni odjel za turizam, turistička zajednica Istre te puno malih turističkih zajednica te Istarska razvojna turistička agencija? Sve troje se bave razvojem turizma. Kao što sam već najavio Istarska županije će izaći i iz vlasničke strukture promašenog Jakovčićevog projekta Brijuni Rivijera, koji je koncipiran da se javno dobro da u koncesiju na 99 godina te da se građanima nameću štetni projekti poput onoga na Muzilu“, obrazložio je Ferić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa