Gradus ad Parnassum

U petak u pulskoj Galeriji Makina izložba Maje Celije

0

U petak, 21. svibnja u 19 sati u pulskoj Galeriji Makina otvara se izložba ilustratorice Maje Celija "Gradus ad Parnassum" kojom se najavljuje 26. izdanje pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri

Opus ilustracija “Gradus ad Parnassum” kojim se u pulskoj Galeriji Makina predstavlja Maja Celija prvi je sveobuhvatniji pregled autoričinih radova u posljednjih deset i više godina u gradu u kojem je provela djetinjstvo i ranu mladost i kojem se, nakon što je još davne 2008. kreirala ilustraciju prvog Monte Librića, vraća kao zrela autorica.

Slavna planina Parnas, mitski dom Apolona, Dioniza i zaigranih Muza u čijem podnožju leži Delftsko proročište i vrelo Kastalije čija voda nadahnjuje pjesnike, imaginarni je uspon koji od davnina savladavaju umjetnici u potrazi za inspiracijom. Svi se oni mitskom toposu i njegovim Muzama utječu s puno čežnje, stoga ne čudi činjenica da je glasoviti priručnik za sastavljanje stihova s pjesničkim frazarijem i svime što je potrebno za uzvišeno umijeće stihoklepstva tijekom vremena prozvan upravo “Gradus ad Parnassum” ili u doslovnom prijevodu: “Stuba, korak k Parnasu”. Upravo tako je prigodno naslovljena i izložba radova Maje Celije u Galeriji Makina kojom se najavljuje program 26. Sa(n)jam knjige u Istri u lipnju, a kojem je u fokusu baš poezija, ističe se u tekstu kustosice izložbe Paole Orlić koja uz Mauricija Ferlina potpisuje postav izložbe. Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja. Dva dana kasnije, od 4. lipnja započinje 26. izdanje pulskog festivala knjiga i autora i traje do 13. lipnja pod sloganom “Di smo?”. Središnje mjesto okupljanja ljubitelja književnosti bit će nadomak Rive: dok će se programi odvijati u dvorištu The Shipyard puba, festivalska knjižara smjestit će se u jednoj od hala bivše tvornice Arena trikotaža.

 

Maja Celija (1977.) osnovnu i srednju školu završila je u Puli. Godine 1995. upisuje studij ilustracije u Istituto Europeo di Design u Milanu, a 2000. pohađa grafički dizajn u "C. F. P. Bauer" u Milanu. Surađuje s mnogobrojnim časopisima među kojima Ventiquattro, Diario della settimana, Glas Istre, Freundin, Internazionale te izdavačkim kućama Carthusia, Editori Riuniti, Topipittori, Fatatrac, Woongjin, Milan jeunesse, Glenat editions, Bayard Presse, OQO, Orecchio Accerbo, La joie de lire, Autrement, Appletreetales, Eli edizioni, Donzelli, Leykam international, Gruppo editoriale La Repubblica- L’Espresso. Dobitnica je nagrade za dječju ilustraciju "Fiabe metropolitane" u Chioggi (2002.), nagrade "Legambiente" za knjigu "Il piccolo e gigante feroce" (2005.), nagrade "Uliks" u Balama (2005.) te nagrade “Il gigante delle Langhe - premio Emanuele Luzzati” za knjigu “Per fare il ritratto di un pesce”. Godine 1999., 2005. i 2007. izlagala je na svjetskom sajmu dječje knjige u Bologni, a 2006. i 2019. predstavljala je Italiju na Biennalu ilustracije u Bratislavi. Od 2019. predaje ilustraciju na Accademia di Belle Arti u Bologni. Živi i radi na relaciji Pula -Pesaro.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa