Urbani vrtovi spremni čekaju buduće korisnike

0

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci obišla je lokaciju urbanih vrtova Pule čije je uređenje u potpunosti privedeno kraju te tako opremljena čeka svoje nove korisnike - Puležanke i Puležane s kojima će se, narednih dana nakon objave liste, potpisati ugovor o korištenju.

„Urbani vrtovi su spremni, kućice i oprema postavljeni, infrastruktura uređena i sada slijedi ono najbitnije - da naši građani oplemene ovu zonu i nastave dugogodišnju tradiciju uzgajanja povrća i drugih proizvoda za vlastite potrebe. Sigurna sam da će ova zelena oaza unutar urbane sredine opravdati svoju namjenu i Pulu dodatno pozicionirati kao moderan grad koji na optimalan način nastoji spojiti urbani i neurbani prostor s ciljem pružanja dobrobiti svojim građanima. Urbani vrtovi tek su početak zajedničkog uređenja grada i novi iskorak u prostornom, društvenom i kulturnom razvoju.“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci prilikom obilaska novouređene gradske lokacije urbanih vrtova na Gregovici.

Javni poziv za korištenje urbanih vrtova na lokaciji Gregovica koji je bio otvoren mjesec dana uspješno je okončan. Od sveukupno 62 zaprimljene prijave (60 prijava građana te 2 Udruge) uvjete za korištenje parcela je zadovoljilo 58 prijavitelja (57 građana te 1 Udruga) kojima će se pripremljene parcele dati na korištenje na rok od dvije godine s mogućnošću produljenja, uz godišnju naknadu od 50,00 kuna za parcelu i 200,00 kuna za vodu.

Podsjetimo, korištenje površine urbanih vrtova planirano je na dva načina – vrtovi veličine oko 50 metara četvornih namijenjeni su građanima koji za vlastite potrebe mogu uzgajati povrće, jagodičasto voće, začinsko bilje, cvijeće i slične kulture te Društveni vrt veličine od oko 1500 metara četvornih. Društveni vrt imat će šire društveno značenje kroz suradnju s udrugom koja će upravljati zajedničkim vrtom s ciljem promicanja organsko/biološkog/ekološkog uzgoja, stjecanja znanja i vještina za takav uzgoj, društvene integracije te osnaživanje ranjivih i marginaliziranih skupina društva, odnosno osoba u nepovoljnom položaju te promicanje zdravog načina življenja.

Urbani vrtovi namijenjeni građanima grupirani su u 3 skupine od po 20-30 parcela, a svaka skupina ima posebnu kućicu za alat, uključujući i potreban alat, mogućnost korištenja vode za zalijevanje sa zasebnim vodomjerom. Ista oprema predviđena je i za korisnike Društvenog vrta, a cijelo područje je, kako bi se izbjegle devastacije, primjereno ograđeno.

 

Za uspostavu urbanih vrtova na Gregovici Grad Pula je prethodno pripremio i prostor pa je tako očišćeno raslinje i otpad, tlo je pokriveno organskim tvarima za održavanje optimalnih uvjeta za rast biljaka, zatim oranje, frezanje sve kako bi vrtovi bili u potpunosti spremni za početak korištenja u vrijeme povoljno za sadnju planiranih kultura.

Budući da je na lokaciji urbanih vrtova na Gregovici na raspolaganju građanima ukupno 88 vrtnih parcela, Grad Pula u narednom će periodu raspisati još jedan Javni poziv kako bi se na korištenje dale i preostale parcele.

Vrtlarenje je jedna od rijetkih aktivnosti koja nema niti jednu negativnu stranu, već brojne koristi, poput bio i eko proizvodnje hrane, održivog razvoja do socio-ekonomskih prednosti i utjecaja na psiho-fizičko zdravlje ljudi.

Urbani vrtovi rezultat su zajedničkih interesa i suradnje Grada Pule i građana, odnosno neposrednog i aktivnog sudjelovanja na zajedničkom putu održivog razvoja Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa