Grad Pula čestitao dan sestrinstva

U pulskom Domu zdravlja dosad cijepili skoro dvadeset tisuća Istrana

0
Cijepni punkt u Talijanskoj osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi u Puli
Cijepni punkt u Talijanskoj osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi u Puli

U povodu 12. svibnja, Međunarodnog dana sestrinstva gradonačelnik Pule Boris Miletić i zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci posjetili su cijepni punkt u Talijanskoj osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi u Puli. Tom je prigodom gradonačelnik medicinskim sestrama simbolično podijelio ruže, a zamjenica gradonačelnika uručila tortu s kojom će se počastiti na kraju radnog dana u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama.

„Drage medicinske sestre i tehničari u ovim izazovnim vremenima pandemije svojim odgovornim i predanim radom već više od godinu dana dajete nemjerljiv doprinos u borbi protiv koronavirusa. Velika vam hvala na tome! Još jednom ste dokazali značaj svoje nezamjenjive uloge u zdravstvenom sustavu. Vaš predani rad, stručnost, ali i hrabrost vaš poziv čini jednim od najhumanijih i najvažnijih posebno u ovim neuobičajenim okolnostima u kojima živimo. Savjesnim radom, nepokolebljivim duhom, nerijetko radom i izvan radnog vremena pokazali ste da je posao koji radite doista vaš Poziv“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci tom je prigodom poručila kako je uloga sestara i tehničara u zdravstvu nezamjenjiva, a vrijeme pandemije COVID-19 njihovu je ulogu dodatno potvrdilo.

„Svojim znanjem, vrijednim, požrtvovanim i odgovornim radom dajete veliki doprinos u borbi s pandemijom COVID-a 19. Sestrinska profesija u doba epidemije koronavirusom na prvoj je crti borbe protiv novog i nepredvidljivog virusa. Takva predanost radu, više no ikada, svakodnevno traži od vas veliku dozu nesebičnosti i empatije. I zato hvala vam i sretan vam Međunarodni dan sestrinstva“, dodala je Puh Belci.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se na dan rođenja začetnice suvremenog sestrinstva Florence Nightingale, koja je pomagala ranjenicima u Krimskom ratu te osnovala prvu školu za medicinske sestre u Londonu po kojoj su se kasnije osnivale škole diljem svijeta.

U Hrvatskoj se ove godine obilježava stota obljetnica početka institucionalizacije obrazovanja medicinskih sestara u čast osnutku Škole za sestre pomoćnice 1921. godine u Zagrebu. Važnost sestrinske profesije za društvo i zdravlje zajednice naglasila je i Svjetska zdravstvena organizacija koja je prošlu, 2020. godinu proglasila godinom medicinskih sestara i primalja.

U pulskoj ispostavi Istarskih domova zdravlja zaposleno je 90 medicinskih sestara i tehničara različitih stupnjeva obrazovanja (sss, prvostupnice i magistre sestrinstva). Zaposlene su u svim djelatnostima primarne zdravstvene zaštite, ambulante obiteljske medicine,  ginekologije, pedijatrije, dentalne medicine, u djelatnosti sanitetskog prijevoza, zdravstvenoj njezi u kući i djelatnosti patronaže.

Od samog početka pandemije uzrokovane bolesti COVID-19 medicinske sestre/tehničari, uz posao na svojim radnim mjestima, aktivno su uključeni u aktivnosti vezane uz pandemiju (trijaža na ulazu u zdravstvenu ustanovu, uzimanje briseva, cijepljenje..). Sve medicinske sestre i tehničari aktivno su uključeni u proces cijepljenja protiv bolesti COVID- 19. Njihov djelokrug rada vezan uz cijepni punkt je od samog cijepljenja do vrlo zahtjevnog logističkog posla - vođenje evidencije cijepljenih, pripremanje materijala potrebnog za cijepljenje.

U danu se na cijepnom punktu izmjeni između 10-15 medicinskih sestara. Uz medicinske sestre na punktu su svakodnevno i liječnici obiteljske medicine. U Ispostavi Pula Istarski domovi zdravlja cijepe od 11. veljače 2021. i do danas su procijepili oko 19.300 osoba s našeg područja. Dnevno mogu procijepiti i do 1.500 osoba.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa