Flego: 'Sad nam trebaju odlučni i hrabri građani'

0
Valter Flego
Valter Flego

„Konferencija o budućnosti Europe snažna je platforma za sve naše građane. Da kažu što žele, predlažu, kritiziraju, promišljaju i stvaraju. To je mjesto koje sve nas okuplja oko zajedničke ambicije – kako poboljšati Europu, i Hrvatsku. Odgovor neće biti jednoglasan, ali to niti nije smisao demokracije“, istaknuo je 11. svibnja zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na Konferenciji o budućnosti Europe – vizija za Hrvatsku, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatskog sabora te partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

- Digitalizacija i digitalna transformacija umrežile su i ubrzale čitav svijet. Stvorile su mogućnosti koje moramo znati iskoristiti kako bismo sutra bili bolji. Danas stvaramo Europu u kojoj će sutra odrastati naši unuci. Danas nam je mišljenje naših građana prijeko potrebno, naglasio je Flego te dodao kako smatra da će među mnogim zaključcima Konferencije o budućnosti Europe biti i onaj kako je EU „previše birokratizirana i nedovoljno brza“.

 

- Svijet se mijenja velikom brzinom, a Europska je unija troma u provođenju odluka, administrativno preopterećena. Moramo se ubrzati, biti u skladu s tehnološkim vremenom u kojem živimo. Krize su sastavni dio europske povijesti i činjenica je da, želimo li biti globalni lider, za iduću krizu moramo biti spremniji. Iako je solidarnost bila i ostala glavna nit vodilja svih europskih planova, Europa se ne kreće brzinom kojom bi trebala, kazao je Flego te zaključio:

- Promjene, od kojih nerijetko zaziremo, lajt motiv su vremena u kojem živimo. Samo dovoljno odvažni vjeruju da mogu mijenjati stvari, i jedino ih takvi mijenjaju. To su danas Europljani, naši građani, njih moramo slušati. I to je bit demokracije. Ovo putovanje započeli smo prije sedamdesetak godina s ugljenom i čelikom, temeljem tadašnjeg gospodarstva. Nastavljamo ga, u zelenom i digitalnom obliku. Nema smisla jučerašnjim alatima raditi današnji posao i očekivati dobre rezultate sutra. Najveća opasnost našoj europskoj budućnosti je apatija i strah od promjena. Umjesto zaziranja od promjena, budimo nestrpljivi da mijenjamo stvari.

Uz Flega, na konferenciji su sudjelovali i Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Tonino Picula i Karlo Ressler iz Europskog parlamenta, predsjednik Sabora Goran Jandroković, potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica i drugi, a vodila se i rasprava video vezom s 9 hrvatskih sveučilišta. 

Inauguracija Konferencije o budućnosti Europe održana je 9. svibnja, na Dan Europe u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a trajat će do proljeća iduće godine. Svi zainteresirani građani mogu razmjenjivati svoje ideje i predlagati rješenja na višejezičnoj digitalnoj platformi, a moći će sudjelovati i u radu plenarne skupštine u kojoj je za njih rezervirano 108 mjesta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa