Stigao je i taj dan: počela izgradnja Doma za starije (video)

0
Valter Glavičić na gradilištu Doma za starije na Katurama
Valter Glavičić na gradilištu Doma za starije na Katurama

Tvrtka De Conte je 6. svibnja službeno otvorila gradište Doma za starije na Katurama, a dan kasnije u jutarnjim satima bager je počeo ravnati teren. Tom prilikom gradilište je posjetio gradonačelnik Valter Glavičić.

„Ovo je veliki dan za sve nas kojega ćemo pamtiti. Naišli smo na niz neplaniranih prepreka, ali s velikom dozom upornosti i strpljenja uspjeli smo doći do trenutka kada mogu reći da sam sretan što u rukama imamo pravomoćnu građevinsku dozvolu, da je gradilište prijavljeno i da mehanizacija stiže. Jedna od odrednica zajednice u kojoj živimo je način na koji se odnosimo prema onima kojima treba najviše pomoći, a ako kome treba odati počast i dati najviše od sebe, onda su to oni koji su izgradili Labin, naši roditelji, koji sada u trećoj životnoj dobi, imaju potrebu za Domom za starije. Razgovarali smo s puno njih i uvijek je bilo pitanje: 'Kada ćemo početi s izgradnjom Doma?'. Sada možemo reći da će naši sugrađani dobiti ono što zaslužuju“, kazao je gradonačelnik Glavičić.

Zahvalio je Istarskoj županiji koji snosi polovicu ukupne investicije u projekt. Drugu polovicu od 36 milijuna kuna, od čega 28 milijuna otpada na građevinske radove, a 8 milijuna na opremanje, snosi Grad Labin. Očekuje se da će radovi biti okončani za osamnaest mjeseci, a nakon toga će početi opremanje. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Radin: Veliki je to dan za naše sugrađane treće životne dobi

„Prije dva tjedna započeo je projekt izgradnje Doma za starije osobe u Pazinu, a danas se otvara i gradilište budućeg Doma za starije u Labinu. Veliki je to dan za naše sugrađane treće životne dobi, o kojima Istarska županija sustavno brine te pokazuje da ima sluha i razumijevanja za njihove potrebe. Naime, kao i u Pazinu, tako i u Labinu, Županija sudjeluje u financiranju investicije gradnje doma s 50 %. Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog razvijenog društva. Stoga je naša zajednička dužnost voditi skrb o njime te im osigurati odgovarajuću brigu, kako bi se osjećali dostojanstveno, sigurno i zaštićeno. Istarska županija će i u budućem razdoblju, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, nastaviti s projektima i programima na području zdravstva i socijalne skrbi, kako bi u prvome redu vodili računa o najranjivijim skupinama u našoj zajednici.“, istaknuo je obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin.

Kapacitet 50 korisnika i 20 dnevnih korisnika

Kapacitet Doma je 50 korisnika, te dodatno 20 dnevnih korisnika, a moguće je povećanje kapaciteta Doma do 63 stalnih korisnika i 20 dnevnih korisnika, reorganizacijom pojedinih jednokrevetnih soba u dvokrevetne.

U donjoj etaži nalazit će se sobe za smještaj korisnika prvog i drugog stupnja, a u istočnom dijelu etaže bit će odvojen dio za smještaj korisnika četvrtog stupnja (Alzheimerova demencija). Korisnici ovog smještaja imat će direktan izlaz u izdvojeni dio vrta na nivou prizemlja. Na prvom katu bit će sobe za smještaj trećeg i četvrtog stupnja s popratnim sadržajima, te gerijatrijsko palijativna skrb.

Dnevni centar Doma za starije bit će poluotvorenog tipa te će, između ostaloga, pružati usluge pripreme i dostave obroka te prijevoza starijih osoba koje nisu redovni korisnici doma.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa