Otvorena foto-izložba 'Trier' Duška Marušića Čičija

0

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvorena je izložba fotografija „Trier“ Duška Marušića Čičija povodom obilježavanja Dana oslobođenja i Dana Grada Pule te 50. obljetnice bratimljenja Grada Pule i Grada Triera. Svečanosti su nazočili gradonačelnik Boris Miletić, zamjenici gradonačelnika Robert Cvek i Elena Puh Belci, dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić sa suradnicima.

Uvodno se uzvanicima, gostima i poznavateljima umjetnosti, u ime domaćina izložbe, obratio ravnatelj  Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac koji je uz srdačnu dobrodošlicu izrazio zadovoljstvo što ima priliku ugostiti poznatog pulskog fotografa i zahvalio organizatorima na ovom programu u sklopu obilježavanja Dana Grada.

„Unatoč ovim neizvjesnim okolnostima s kojima je suočen cijeli svijet, neizmjerno mi je zadovoljstvo što smo uspjeli povodom jubilarne obljetnice bratimljenja naših dvaju gradova postaviti izložbu pod nazivom „Trier“ Duška Marušiča Čičija. Ljubav Triera i Pule duga je 50 godina, a posljednjih 10 povezujemo učenike naših dvaju gradova. Siguran sam da će nakon završetka pandemije naše prijateljstvo, povezanost i suradnja i ubuduće trajati desetljećima“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić ujedno se zahvalivši Dušku Marušiću Čičiju jer je svojim umjetničkim okom građanima Pule prikazao Trier u najboljem svjetlu.

Gradonačelnik Triera Wolfram Leibe pozdravio je pristne putem videopoziva. „Izrazito sam zadovoljan što je danas u  Puli otvorena izložba fotografija o Trieru povodom jubilarne obljetnice našeg prijateljstva. Posebne zahvale autoru Dušku Marušiću Čičiju. Upoznat sam s njegovim radom i veseli me što danas mogu prisustvovati otvorenju ove posebne izložbe“.

U svom se obraćanju gradonačelnik Leibe osvrnuo i na dugogodišnju suradnju prožetu brojnim projektima istaknuvši destogodišnju suradnju pulske Osnovne škole Šijana sa školom u Trieru, zatim sudjelovanje pulskih osnovnoškolaca na Sportskom kampu u Trieru i drugim suradnjama na području obrazovanja i kulture.

„Zbog pandemije puno se toga promijenilo u našim životima. Vjerujem da ćemo u budućnosti nastaviti suradnju kroz nove projekte. Naš je zadatak zadržati ovu lijepu tradiciju i prenositi je mladima i budućim generacijama“, istaknuo je gradonačelnik Leibe. Autor izložbe Duško Marušić Čiči tom je prigodom rekao kako je više puta bio u Trieru u kojem se osjećao izuzetno ugodno.

 

„Trier zrači kulturom i ima niz spomenika na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine i vjerujem da sam uspio prikazati što je Trieru i njegovim građanima najvažnije. Nadam se ćemo ovu izložbu nakon završetka pandemije moći prikazati Trieru. Želja mi je da i fotograf iz Triera posjeti Pulu i ovjekovječi njezine ljepote“, poručio je Duško Marušić Čiči.

U povodu 50.-e obljetnice bratimljenja dvaju gradova gradonačelnik Boris Miletić u ime Grada Pule poklonio je Gradu Trieru prigodnu skulpturu pulske Arene. Fotografije koje izložba „Trier“ predstavlja dio su bogatog stvaralaštva ovog pulskog umjetnika. Boraveći u Trieru umjetnik je prikupio i fotografijom dočarao posebnosti grada Triera koje pulska publika, u povodu Dana Grada Pule ima priliku pogledati na ovoj sjajnoj izložbi postavljenoj u novom i impozantnom galerijskom prostoru pri Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Inače, Duško Marušić Čiči ove godine obilježava 50.-u obljetnicu bavljenja fotografijom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja te je izlagao na više od stotinu skupnih i na više desetaka samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Duško Marušić Čiči ove je godine za vrijedan doprinos razvoju kulture i ugleda Grada Pule dobio Nagradu Grada Pule.

Pula i Trier pobratimljeni su gradovi od 8. rujna 1971. godine kada su Povelju o bratimljenju potpisali tadašnji gradonačelnici Pule Josip Lazarić i Triera Josip Harnish. Za Grad Pulu bratimljenje s njemačkim gradom Trierom predstavlja najstariju Povelju o bratimljenju ikad potpisanu. Suradnja se u proteklih pet desetljeća nadograđivala i potvrđivala najboljim prijateljskim namjerama i dobrom voljom obiju strana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa