Marin Lerotić u Saboru o radu od kuće

0
Marin Lerotić
Marin Lerotić

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru tijekom iznošenja stajališta klubova zastupnika ukazao na činjenicu da niti nakon godinu dana od proglašenja pandemije bolesti COVID – 19 mogućnost rada od kuće nije adekvatno regulirana važećim Zakonom o radu, iako je cijelo to vrijeme država snažno zagovarala rad od kuće kao jednu od važnijih epidemioloških mjera.

- Dojmovi i iskustva o radu od kuće su različiti, od pozitivnih do negativnih, i nesumnjivo je da će se o tome voditi još mnoge rasprave u budućnosti, naveo je Lerotić.

- Onim zaposlenicima koji to žele i koji za to imaju uvjete treba omogućiti da i nakon završetka pandemije i dalje mogu na jedan fleksibilan način obavljati svoj posao odnosno kombinirati rad od kuće sa radom na radnom mjestu. Naime, ako se promoviramo kao zemlja poželjna za digitalne nomade – strane državljane kojima je omogućeno raditi na daljinu, praktički sa cijelim svijetom, onda svakako treba zakonski urediti i omogućiti rad na daljinu i našim građanima.

Lerotić je u svojem izlaganju također istaknuo kako rad od kuće otvara brojna pitanja i da potencijalno može imati i određene negativne posljedice o kojima treba voditi računa. – Na primjer, može dovesti do diskriminacije zaposlenika temeljem njihovog imovinskog stanja, ako si radnici ne mogu priuštiti prikladan prostor u stanu odnosno kući, gdje bi se mogli u miru koncentrirati i obavljati svoj posao, zatim pitanje kvalitetnih sredstava za rad – računalo, kamera, adekvatni programi, brzi Internet i slično. Sindikati su upozoravali da su neki poslodavci radnicima ukinuli naknade troškova prijevoza i toplog obroka, dok im većinom nisu nadoknadili troškove rada od kuće i korištenje privatnih resursa.  

- Postoji, dakle, niz problema koji se javljaju u obavljanju rada od kuće i stoga je neshvatljiva sporost Vlade i resornog ministarstva u predlaganju zakonskih rješenja kojima bi se ovo pitanje napokon uredilo. Što je najgore Vlada uopće nema u planu niti tijekom 2021. godine riješiti ovo pitanje, nego tek imamo općenite najave da će rad od kuće biti reguliran u sklopu širih izmjena radnog zakonodavstva što se planira tek za 2022. godinu. Do tada će proći više od dvije godine od početka pandemije i to dovoljno govori o brzini s kojom ova Vlada rješava probleme hrvatskih radnika, zaključio je svoje izlaganje Marin Lerotić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa