Istarski vatrogasci dostigli razinu razvijenih europskih zemalja

0

U povodu 4. svibnja, Dana vatrogasaca i sv. Florijana njihovog zaštitnika zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci posjetila je Vatrogasni dom DVD-a Pula. Tom je prigodom kipar, slikar, grafičar, rođeni Puljanin i počasni građanin Pule i Istarske županije Gualtiero Mocenni Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pula donirao sliku prigodnog naziva 'Vatrogasci'.

Umjetničko djelo, dimenzije 3 x 1,50 metra  izrađeno u tehnici akrilika na drvenim panoima, Mocenni je napravio zajedno sa sinom Simoneom Mocennijem Beckom, a u otkrivanju rada pridružila mu se zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

„Čestitam svima Dan vatrogasaca i neka vas vaš zaštitnik sveti Florijan i ubuduće dobro čuva. Hvala vam na svemu onome što su činili proteklih godinu dana jer osim gašenja požara vatrogasci obavljaju druge važne intervencije u spašavanju ljudi, životinja i imovine. Pandemija je dodatno potvrdila kao i potres u Petrinji i Sisku krajem prošle godine, da su vatrogasci jedna od žurnih službi čije je dobro posloženo funkcioniranje od izuzetne važnosti. Vatrogasci su jedan od najznačajnijih dijelova sustava civilne zaštite i doista sam ponosna što ste posljednjih godina svojim razvojem i unapređenjem dostigli razinu kakvu imaju razvijene europske zemlje“, poručila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

 

Obraćajući se okupljenima županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac rekao je kako su se vatrogasci od izbijanja pandemije kao operativna snaga sustava civilne zaštite, stavili na raspolaganje stožerima u svojim gradovima i općinama. Prijevoz osoba u karantenu vatrogasnim vozilima, preuzimanje i prijevoz zaštitne opreme, kontrola provedbe mjera, provjera rada i poštivanja radnog vremena, pridržavanja razmaka i upozoravanje na mjere opreza o izbjegavanju socijalnog kontakta samo su neke od odgovornih zadaća koje su, uz svoju redovnu djelatnost, vatrogasci preuzeli na sebe u zadnjih godinu dana.

„Građani Pule i Istarske županije mogu biti sigurni, a i gosti koji dolaze na naše područje da će vatrogasci imati odgovor na bilo koju izazovnu situaciju“, poručio je Kozlevac.

Petar Znahor, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pula tom se prigodom zahvalio predstavnicima Grada Pule što su svojim dolaskom uveličali Dan vatrogasaca i sv. Florijana kao i slikaru Gualtieru Mocenniju što im je poklonio predivan rad iz vlastitog umjetničkog fundusa.

U sklopu obilježavanja Dana vatrogasaca ispred Vatrogasnog doma otvoreno je novouređeno boćalište.

U Istri funkcionira sedam javnih vatrogasnih postrojbi s 260 profesionalnih vatrogasaca, 34 dobrovoljnih društava s 1.050 dobrovoljaca te 24 takozvanih sezonskih vatrogasaca, ukupno više od 1.700 ljudi u sustavu. Dobrovoljno vatrogasno društvo Pula trenutno okuplja 90 registriranih članova te 20-ak pripadnika vatrogasnog pomlatka i mladeži.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pula i Područnoj vatrogasnoj zajednici Pula na adresi Trg I. istarske brigade 13 Grad Pula dodijelio je zgradu, a novouređene prostore Vatrogasnog doma u Šijani otvorili su krajem svibnja 2019. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa