Poduzetnički inkubator važan za razvoj gospodarstva u Poreču

0

Poduzetnički inkubator Poreč, koji je u Žbandaju otvoren još 2015. godine, nudi prije svega gotovo besplatan poslovni prostor za poduzetnike, odnosno, nudi suvremen prostor uz prvu godinu najma za 1 kunu i subvencionirane iduće godine najma, te subvencionirane režijske troškove. Ovo je bio jedan od prvih ciljeva kada je Grad uz sufinanciranje Ministarstva poduzetništva i obrta prenamijenio nefunkcionalni društveni dom u Žbandaju u prvi, suvremeni poduzetnički inkubator na ovom području. Trenutno prostore koristi ukupno sedam poslovnih subjekata, dok su dva subjekta su u postupku ulaska u prostor.

U posljednjih nekoliko godina Poduzetnički inkubator Poreč postaje važan dionik poticanja gospodarskog razvoja na području Poreča. Tijekom godine organizira dvadesetak jednodnevnih ili višednevnih informativnih i edukativnih aktivnosti u kojima sudjeluju postojeći i potencijalni poduzetnici s cijele Poreštine.

- Redovno pratimo potrebe poduzetnika te se tako teme aktivnosti prilagođavaju potrebama „na terenu“ kao što su primjerice u 2020. godini održane edukacije na temu prilagodbe poslovanja u doba korona virusa (marketing, inovativnost, kreativnost, digitalizacija…). Često održavamo i prezentacije aktualnih EU natječaja s ciljem da poduzetnike pravovremeno informiramo o mogućnostima financiranja njihovih projekata. Osim toga, Poduzetnički inkubator Poreč preuzima i ulogu informiranja poljoprivrednika pa tako organiziramo informativni dan za poljoprivrednike, ali i druge ciljane prezentacije za poljoprivrednike. Kada je riječ o poljoprivredi, Poduzetnički inkubator Poreč je odmah pri pojavi epidemije koronavirusa organizirao akciju „Najbolje od naših za nas“, s ciljem prezentacije domaćih poljoprivrednih proizvođača i omogućavanja prodaje kvalitetnih lokalnih proizvoda direktno na kućni prag, napominje gradska pročelnica za opću upravu i gospodarstvo i direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč d.o.o. Morena Mičetić Fabić.

 

U skladu s ciljevima razvoja Poreča kao inovativne i „smart“ lokalne sredine, Poduzetnički inkubator Poreč je u svojim prostorima organizirao provođenje višemjesečnih edukativno-zabavnih aktivnosti iz STEM područja za „male znanstvenike“ iz vodećeg svjetskog pružatelja edukativno-zabavnih programa za djecu i mlade programa „Nutty Scientists“. Nadalje, potpisan je sporazum o suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin u cilju promocije i provođenja programa Akademije za poduzetništvo te sporazum sa STEP RI znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci d.o.o. u cilju razvoja malog i srednjeg poduzetništva i akademskih mogućnosti u EU kroz osiguranje koherentnosti Europske poduzetničke mreže. Osim toga, surađuje s fakultetima i organizira stručni posjet studenata i profesora Poduzetničkom inkubatoru Poreč i porečkim poduzetnicima (prezentacija proizvodnih pogona).

- Kada je riječ o manifestacijama u području poduzetništva, aktivno smo se uključili u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja, Mjeseca poduzetništva u Poreču te Globalnog tjedna poduzetništva, a bili smo i partneri na matchmaking eventu EUvsVirus – event start up-ova i potencijalnih partnera. EUvsVirus je inicijativa pokrenuta sa strane EU-a; više od 25.000 sudionika iz 41 zemlje svijeta s 2.150 mogućih inovativnih rješenja, napominje pročelnica.

Poduzetnički inkubator Poreč je zahvaljujući svojem proaktivnom radu i pristupu poticanja poduzetničke klime uspio postati član BOND mreže u okviru projekta Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Mreža BOND predstavlja platformu za sveukupni razvoj kapaciteta i kvalitete usluga PPI, i poduzetnicima pruža objedinjeni pristup poslovnim znanjima, vještinama, partnerima, informacijama i uslugama važnima za pokretanje i razvoj poslovanja. Također, član je Globalne poduzetničke mreže (GEN-Global Entrepreneurship Network) i hrvatske Nacionalne ruralne mreže.

Danas Poduzetnički inkubator Poreč ima važnu ulogu u izradi Plana razvoja Grada Poreča za razdoblje od 2021. do 2031. godine, odnosno, preuzeo je ulogu lokalnog koordinatora za obavljanje i koordinaciju poslova strateškog planiranja i upravljanja razvojem za Grad Poreč.

Poduzetnički inkubator Poreč aktivno radi na prijavi EU projekata, te je također postao i važan partner i koordinator projekata za Sportsku zajednicu Grada, a uključio se i u projekt CROSTO (CROatian Sustainable Tourism Observatory) – dugoročni međunarodni istraživački projekt Instituta za turizam pokrenut s ciljem mjerenja i praćenja održivosti turizma na području Republike Hrvatske. Uspostavljen u suradnji i pod okriljem Svjetske turističke organizacije (UNWTO), a bavi se mjerenjem i praćenjem održivosti turizma na lokalnoj razini. Osim toga, Poduzetnički inkubator Poreč glavni je dionik projekta „Poduzetan Poreč“, kojeg se planira financirati iz sredstava Mehanizma za oporavak i otpornost, zaključuje Mičetić Fabić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa