u sklopu Dana Grada pule

Otkriven spomenik Mati Parlovu: 'Časni sportaš koji se popeo na Olimp'

0
S otkrivanja spomenika na pulskim Giardinima
S otkrivanja spomenika na pulskim Giardinima

Na Giardinima je 3. svibnja otkriven spomenik Mati Parlovu, najvećoj pulskoj legendi, sportašu svih vremena koji je svojim uspjesima proslavio Pulu na karti svijeta. Mate Parlov je jedini boksač u povijesti koji je u istoj kategoriji kao amater osvojio europsko, olimpijsko i svjetsko zlato, te kao profesionalac europsku i svjetsku WBC titulu. Bio je i prvi amaterski prvak svijeta u povijesti, a prije svega, njegovi poznanici  kažu bio je čovjek pun ljubavi, razumijevanja i dobrote.

Svečanosti otkrivanja kipa prisustvovali su gradonačelnik Boris Miletić, zamjenici gradonačelnika Robert Cvek i Elena Puh Belci, sin boksačke legende Matko Parlov i kćerka Mira Parlov s obitelji, autorica umjetničkog koncepta Gorka Ostojić Cvajner, predstavnici Povjerenstva za pripremu i provođenje aktivnosti za izradu spomen obilježja Mati Parlovu u Puli, okupljeni građani i mediji. Autorica spomenika je zagrebačka kiparica, jedno od najvećih imena hrvatskog kiparstva, Marija Ujević Galetović, koja zbog privatnih razloga nije bila u mogućnosti sudjelovati na ovoj svečanosti.

Gradonačelnik Boris Miletić pokazao je uzbuđenje i rekao kako je ponosan da inaugurira spomenik Mati Parlovu, čovjeku koji je grad Pulu zadužio u brojnim segmentima, čovjeku koji je asocijacija sporta u Puli.

“Danas njegovo ime s ponosom nosi jedan od najljepših sportskih objekata u Puli, na Verudi, a te 2008. godine osim imena, zadužili smo se i napraviti jedan trajni pijetet Mati Parlovu, odvojili smo vrijeme i zahvalan sam ljudima u  Povjerenstvu, mom zamjeniku Robertu Cveku i svima koji su sudjelovali u tome. 

 

Ovo je najsvečaniji dio obilježavanja Dana Grada Pule i Dana oslobođenja uz velikog Mate Parlova, ovdje s nama, uzora maldima i sportašima i zato svima još jednom veliko hvala, svim sudionicima projekta i obitelji Parlov.”, rekao je gradonačelnik Miletić prisutnima.

Matko Parlov pozdravio je sve prisutne, zahvalio se Gradu Puli, zahvalio se svima na organizaciji i uz vidne emocije dodao kako mu je iznimna čast da je spomenik postavljen na Giardinima, među ljudima gdje je Mate i najviše volio boraviti.

Gorka Ostojić Cvajner, pulska povjesničarka umjetnosti pozdravila je prisutne  rekla kako je ovo veliki čas, veliki tren za Pulu. Opisujući Parlova kao časnog, predanog i srdačnog sportaša, pobjednika koji se popeo na Olimp, a sada je opet u svom gradu, preko puta svog kafića, opet s nama, opisivala je Gorka Ostojić Cvajner te zahvalila gradonačelniku Borisu Miletiću, zamjenicima i Povjerenstvu koji su omogućili ovaj trenutka, ovaj projekt, koji kako kaže Gorka Ostojić Cvajner, nije bilo tako jednostavno provest. Kiparicu Ujević Galetović opisala je kao nepatetičnu i nemonumentalnu, nego ljudsku, časnu, elegantnu, pa je takav i spomenik Mati Parlovu, za kojeg je bio dug proces. “Prikazan je Mate, kao građanin među građanima, oslonjen, pored svojih medalja s blagim osmjehom koji odaje da mu je drago da je tu među nama, a njegova ljevica malo je povećana kao oličje njegove snage, uma i čistine.”, rekla je  Gojka Ostojić Cvajner opisujći spomenik.

Koliko je uistinu bio veliki i svestran Mate govori i činjenica da je igrao i nogomet, te je u sklopu svečanosti zamjenik predsjednika Upravnog odbora NK Istre 1961, Darko Raić Sudar, uručio Matku Parlovu sliku momčadi na kojoj je njegov otac, Mate. Nakon prigodnih govora gradonačelnik Miletić  i Matko Parlov otkrili su spomenik, koji će krasiti Giardine i  podjsećati prolaznike na velikog čovjeka i boksača, jednog, jedinog Mate Parlova.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa