BORIS MILETIĆ U NOVIGRADU:

'100% povezana i energetski učinkovita Istra - to je naš cilj'

1

"U sljedeće četiri godine ulažemo u ceste, željeznicu, aerodrom i luke kako bi Istra bila 100% povezana! Uz to, planiramo velika ulaganja u infrastrukturu, štitimo okoliš i dižemo energetsku učinkovitost na sasvim novu razinu!", poručio je u Novigradu kandidat IDS-a za istarskog župana Boris Miletić predstavljajući sedmo programsko područje programa '100% Istra' koje se odnosi na jačanje infrastrukture. 

- 100% povezana i energetski učinkovita Istra – to je naš cilj, rekao je Miletić naglasivši da za njega razvoj infrastrukture i zaštita okoliša uvijek idu u istu rečenicu. - Istra mora postati lider u projektima zaštite okoliša. Tko želi biti dio razvijenog svijeta, ne smije odvajati te dva strateška puta – razvoj infrastrukture i ekologiju. Moj je cilj da Istra i u jednom i u drugom bude energično učinkovita!

 

Zatim je kandidat IDS-a za istarskog župana predstavio projekte koji će u narednom mandatu snažno ojačati istarsku prometnu infrastrukturu i napraviti veliki iskorak prema punoj energetskoj učinkovitosti. - Izgradnjom Istarskog ipsilona u punom profilu do iduće turističke sezone rješavamo problem prometne povezanosti, istaknuo je Miletić najavivši da će Županija donijeti hitan akcijski plan pojačanog ulaganja u županijske prometnice, s ciljem da svako istarsko naselje bude brzo i sigurno povezano.

Nastavit ćemo, kazao je Miletić, s velikim projektima pomorskog povezivanja Istre, kao što su Pomorski putnički terminal u Puli i jačanje pomorskog teretnog prometa u luci Bršica. Pokrenut ćemo izgradnju lukobrana u Rovinju, Puli i Rapcu, a isto tako planiramo graditi infrastrukturu za prihvat turističkih brodova u atraktivnim turističkim destinacijama.

U planu je, istaknuo, nastavak plinofikacije Istre širenjem mreže na Pazin, Buzet i Labin te na poslovne zone. - Time ćemo značajno pridonijeti smanjenju troškova stanovanja, grijanja i proizvodnje, kao i zaštiti, odnosno očuvanju okoliša, te u konačnici podizanju kvalitete života, naglasio je Miletić.

Kandidat IDS-a za istarskog župana najavio je kontinuirana ulaganja u pulsku Zračnu luku te revitalizaciju željeznice u Istri poticanjem rekonstrukcije pruge Pula – Divača, povezivanja s europskom željezničkom mrežom, ali i pokretanja obnove pruge Lupoglav-Štalije te oživljavanja pomorskog teretnog prometa u luci Bršica.

- Vjerujem da ćemo u sljedećih 6 godina ostvariti cilj od 30% energije dobivene iz obnovljivih izvora, zato ćemo na ubrzanoj izgradnji trafostanica i dalekovoda, a u planu je i maksimalno korištenje sunčeve energije.  Istra mora postati 100% energetski neovisna. Zemlja smo sunca i logično je da budemo regija na solarni pogon, kazao je Miletić dodajući kako je „jače iskorištavanje potencijala solarne energije naš idući prioritet.“

Zaključio je najavivši i potpore za udruživanje lokalne zajednice u energetske zadruge, sve s ciljem  pretvaranja Istre u energetski održivu i  neovisnu te klimatski neutralnu regiju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa