uz dan hitne pomoći

'Zbrinjavanje pacijenata oboljelih od korone postala nam je svakodnevnica'

0
Elena Puh Belci s timom Hitne medicinske pomoći
Elena Puh Belci s timom Hitne medicinske pomoći

U povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci posjetila je pulsku ispostavu Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije te se, u skladu s epidemiološkim mjerama, susrela s ravnateljicom Nastavnog zavoda Gordanom Antić i suradnicima.

„Izuzetno sam ponosna na nesebičnost i predanost u radu koju zaposlenici ispostave Pula Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije pružaju u svakodnevnom spašavanju života naših građana. Ni ovo izazovno i predugo vrijeme pandemije nije ugrozilo zbrinjavanje bolesnika i hvala vam na tome. Grad Pula prepoznaje važnost i ulogu hitne medicinske službe i podupire rad Zavoda kroz financiranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Za financiranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Grad Pula godišnje izdvaja 469.000 kuna.

 

Ravnateljica Nastavnog zavoda Gordana Antić tom je prigodom naglasila kako ispostava Pula Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije godišnje zbrinjava gotovo 45 000 pacijenata.

„Prema svakom pacijentu uvijek se upućuje prvi raspoloživi tim hitne medicinske službe, koji je educiran i posjeduje svu potrebnu medicinsku opremu te odmah na mjestu događaja poduzima neophodne hitne medicinske postupke, a u cilju spašavanja života i boljeg ishoda liječenja. Od prošle godine, uz sve svoje redovne hitne medicinske intervencije, zbrinjavanje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, postala je svakodnevnica u radu. Dobrom organizacijom, unatoč vrlo otežanim uvjetima rada, svi pacijenti su i dalje sigurni i u dobrim rukama“, poručila je ravnateljica Antić ujedno dodavši kako djelatnici izvan radnog vremena aktivno provode cijepljenja diljem Istre, a sve kako bismo što prije počeli živjeti „staro normalno“.

Jedan od mjerljivih pokazatelja rezultata rada pulske ispostave Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije je uspješnost oživljavanja, te je u 2020. godini kod čak 60 ljudi u Istarskoj županiji ponovno pokrenuto srce.

Dobri uvjeti rada, edukacija svih zaposlenih u Zavodu i mogućnosti stručnog usavršavanja, te organizacija stanovanja, samo su neke od prednosti rada u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije, što je prepoznato i ključ je za privlačenje deficitarnog kadra iz cijele RH, a i šire.

Prilikom posjeta pulskoj hitnoj pomoći zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci najavila je početak izgradnje Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje u Istočnoj poslovnoj zoni.

„Objedinjavanje svih žurnih službi: vatrogasaca, hitne, gorske službe spašavanja, Crvenog križa i Županijskog centra 112 na jednoj lokaciji daje garanciju za brzu i efikasnu intervenciju“, poručila je Puh Belci.

Hrvatski sabor jednoglasnom je odlukom 2013. godine proglasio 30. travnja Nacionalnim danom hitne medicinske službe, čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti, te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne medicinske službe doprinose boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe.

U povodu Nacionalnog dana Hitne medicinske pomoći prvostupnik sestrinstva Dejan Martić pripremio je scenarij, režiju i montažu, te s kolegama, volonterski, uobličio prekrasnu priču  pod nazivom „Dva života“, a veliki rotor u Šijani, u petak, 30. travnja prigodno će svijetliti u žuto-crvenoj boji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa