obećanja sanje radolović

Stanovi za mlade, obnova centra, industrijska zona i škola na Gregovici

0
Sanja Radolović predstavlja svoj program
Sanja Radolović predstavlja svoj program

SDP Pule je pridržavajući se epidemioloških mjera 29. travnja organizirao predstavljanje izbornog programa Sanje Radolović, kandidatkinje za gradonačelnicu Pule. Nažalost, skup je ograničen trajanjem na oko sat vremena radi epidemioloških razloga pa je program prezentiran u skraćenom obimu.

Uvodne pozdravne govore imali su Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga i predsjednik SDP Istarske županije, i Danijel Ferić koji je kandidat za župana Istarske županije.

Vili Bassanese istaknuo je kako Sanja Radolović posjeduje sve vrline koje treba imati gradonačelnik velikoga grada poput Pule. Međutim dodao je kako uz neupitno znanje i sposobnost mora imati i dobar PR.

„Naša konkurencija već više od dvadeset godina pokazala je da kako raditi ne zna, ali zato imaju vrhunski PR koji maskira sav njihov nerad“, rekao je Vili Bassanese i dobio pljesak svih okupljenih.

Danijel Ferić istaknuo je kako sa Sanjom Radolović surađuje već duži niz godina te da iz prve ruke zna kako je trenutačno jedina osoba sposobna Pulu povesti prema napretku i boljitku.

„Vjerujem kako ćemo nakon 16. svibnja zajedno pokrenuti Istru i Pulu, ona s pozicije gradonačelnice Pule, a ja s pozicije župana Istarske županije, te ćemo stvoriti fer Istru jednakih šansi za sve“, rekao je Ferić.

 

Program su kreirali mnogobrojni stručnjacima iz područja arhitektonske struke, urbanističkog planiranja, gospodarstva, prometa, zdravstva i socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja. Program i sami projekti pripremljeni su nakon konzultacija sa strukom i građanima, budući da je izradi programa prethodilo opsežno istraživanje među građanima na temu budućih inicijativa razvoja i problematike u Puli.

Zanimljivo je to što je svaka programska cjelina popraćena atraktivnim audio vizualnim prezentacijama koje su ukratko prezentirale ono što Sanja Radolović i SDP žele postići u Puli.

Komunalna infrastruktura, imovina i promet

„Pula je uspavani grad, ali grad koji ima najviše potencijala. Već godinama zna se koji su problemi u Puli, međutim ništa se nije poduzelo kako bi se iste riješilo“, rekla je Sanja Radolović i nastavila: „Moramo posvetiti brigu o prigradskim naseljima kao i o centru grada, zato smo kreirali program koji obuhvaća izgradnju infrastrukture u rubnim mjesnim odborima, ali i izgradnju garažne kuće na Mandraču.

Neću obećavati četiri garažne kuće kao što je to činio aktualni pulski gradonačelnik i obećavao izgradnju četiri garažne kuće Marsovo polje, Dobrićeva ulica, 'Žuta škola' i Karolina od kojih nije realizirana niti jedna, ali mislim da je realno da Pula ima jednu garažnu kuću i to na Mandraču, za što sam dala izraditi i  prijedlog arhitektonsko – urbanističke struke.

Sve to nadomak centra grada s kojim će garažno-poslovni prostor Mandrač biti povezan novim ekološkim održivim bežičnim tramvajskim prijevozom reaktiviranjem napuštenih željezničkih kolosijeka u gradu, a parkirna bi karta tada služila i kao vozna karta za vlasnika vozila.

Paralelno s izgradnjom garažne kuće Mandrač i ekološkim tramvajem prioritet koji sam istaknula u predizbornoj kampanji, ali i koji smo predlagali posljednje četiri godine je buduća brza željeznička veza sa zračnom lukom i budućom pulskom industrijskom zonom“, istaknula je Radolović te se u nastavku dotaknula boljke koja muči Pulu već dugi niz godina, na pojedinim raskrižjima, prometne nesreće.

„Možda nekome manje važno, ali opet važno je svakako zamjena sustava semafora u gradu Puli. Osim što ovaj dotrajali sustav semafora estetski ružno izgleda, pokazalo se u posljednjih godinu dana da je situacija toliko izmakla kontroli da je niz prometnih nesreća u gradu prouzrokovano upravo zbog nefunkcioniranja sustava semafora.

Svaka od stavki koje ću ovdje navesti je realna i ostvariva te smatram kako stanovnici Pule zaslužuju realizaciju realnih i ostvarivih stvari koje će im podići kvalitetu života, umjesto nerealnih obećanja“, rekla je Radolović.

Kao drugi dio programa došla je točka gospodarstva koja u Puli nažalost nakon propasti Uljanika, praktički kreće s mrtve točke.

„Nezaposlenost, a posebno s njom povezana besperspektivnost, najveći su problemi našeg grada i njegovih građana. U usporedbi s njima, svi drugi problemi koji nas danas muče padaju u drugi plan. Borba protiv nezaposlenosti može se provoditi samo otvaranjem novih radnih mjesta, ali ne nekih fiktivnih radnih mjesta u gradskoj upravi ili fiktivnog zapošljavanja desetke mladih ljudi u administraciji, već kroz konkretnu pomoć gospodarskom sektoru da unutar sebe, povećanjem ili modernizacijom  proizvodnje, stvori nova radna mjesta koje osigurava rast dodane vrijednosti, nova i dobro plaćena radna  mjesta za sve građane Pule – rekla je Radolović u uvodu.

Bez industrije nema napretka, i ja to dobro znam. Međutim, uz najviše cijene komunalija koje ima grad Pula, ono što se nije realiziralo, a dugi niz godina obećavalo je industrijska zona ovoga grada. Ja radim drugačije, i tako će i biti. Uvažavajući standarde življenja omogućit ću svakome tko želi dobro našim ljudima i našem gradu ka lakšem putu gospodarskog uspjeha. I ono što je najvažnije, industrija će se u ovom gradu napokon probuditi u svojoj zoni, jer nepostojanje industrijske zone ogroman je nedostatak i kočnica širenja razvoja pulskog gospodarstva“,  istaknula je Radolović te se osvrnula na problematiku zapuštenosti i napuštenosti centra Pule.

„Transformirat ću cijeli sustav zakupa poslovnih prostora, smanjiti cijene zakupa, ponuditi novi sustav, ne kao što je dosadašnji bio jedini kriterij cijena i licitacije poslovnih prostora te omogućiti poduzetnicima ravnomjernije uvjete za gospodarski rast i razvoj.

Problem revitalizacije centra grada je jasan i nema potrebe izmišljati toplu vodu. U centru grada utvrdit će se jasna lista djelatnosti koje želimo štititi i dio poslovnih prostora usmjeriti ka očuvanju starih obrta i ka otvaranju novih galerija i drugih djelatnosti koje će centru grada omogućiti da živi čitavu godinu. Ponudit ću jasnu strategiju i akcijski plan za suživot poduzetnika u centru grada, ali i trgovačkih centara. Smatram da se dolaskom trgovačkih centara starogradska jezgra Pule nije morala pretvoriti u pustinju, samo nije bilo volje, želje ni znanja da se omogući kohezija i jednog i drugog „, rekla Radolović.

„S druge strane kada govorimo o turizmu u nemamo ni jedan hotel u centru grada koji može primiti veći broj gostiju posebice kada se radi o kongresnom turizmu koji znamo da je najjači upravo od listopada do travnja i daje jednu dodanu vrijednost kako za sam gradski proračun tako i za lokalne ponuđače dobara i usluga od trgovaca, ugostitelja do prijevoznika.

Konačno, Puli je potreban suživot industrije i turizma, jer to je jedini ključ ka uspjehu pulskog gospodarstva te to ću i ostvariti“, zaključila je Sanja Radolović svoje izlaganje na temu gospodarstva popraćena pljeskom okupljenih.

Odgoj, obrazovanje, znanost i kultura 

„Izgradnja novih dječjih vrtića, povećanje subvencije po djetetu, omogućavanje adekvatnih materijalnih uvjeta za rad dječjih vrtića i osoba zaposlenih u njima te sufinanciranje posebnih 

 

Danijel Ferić, Sanja Radolović i Vili Bassanese

programa brige za djecu u popodnevnim satima kao i sufinanciranje obrta za čuvanje djece, jer radni dan sve većeg broja roditelja ne završava u 16 sati moji su prioriteti u području predškolskog odgoja i obrazovanja u Puli.

S druge strane, nemaju sva djeca u pulskim školama pravo na topli obrok. Uz sveopću pošast u obliku pretilosti djece kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, smatram kako uvođenje planiranog nutritivno kvalitetnog besplatnog obroka za sve osnovnoškolce znači ulaganje u budućnost i smanjenje zdravstvenih tegoba u kasnijoj dobi.

Svako dijete mora imati pravo na topli obrok u školama kao što i jedno smjenska jutarnja nastava mora biti svima osigurana kako bi se svoj djeci jednako omogućilo bavljenje sportskim, glazbenim i ostalim aktivnostima u popodnevnim satima. Na području obrazovanja osigurati ću da sve osnovne škole na području Pule mogu raditi u jednoj, jutarnjoj smjeni, a tijekom popodneva prostori škola mogu se koristiti za dopunske školske aktivnosti, kao i za rad udruga koje će u tim prostorima prvenstveno provoditi dodatne nastavne, ali i druge sadržaje. Sve to utječe na zdravlje i pravilan razvoj naše djece, ali i omogućavanje roditeljima u lakšem balansiranju obiteljskog i poslovnog života“, navela je Sanja Radolović te najavila izgradnju osnovne škole na Gregovici i dječjeg vrtića u mjesnom odboru Sveti Polikarp – Sisplac.

„Mjesni odbor Gregovica gdje živi puno obitelji s djecom će dobiti svoju osnovnu školu kao što ću i dograditi osnovnu školu Kaštanjer u kojoj nažalost pulski školarci zbog prostornih ograničenja imaju nastavu u dvije smjene te nemaju jednake uvjete razvoja.

Projekt izgradnje dječjeg vrtića Sveti Polikarp – Sisplac, ujedno i najvećeg pulskog mjesnog odbora mijenja se i obećava već 10 godina. Ja projekt neću mijenjati, ja ću vrtić izgraditi“,obećala je Radolović.

„Govoreći o visokom obrazovanju, Grad Pula ubuduće mora snažnije poduprijeti razvojne aktivnosti pulskog Sveučilišta, kao što su otvaranje novih studijskih programa, povezanost obrazovnih i istraživačkih institucija, povećanje međunarodne suradnje, jer u konačnici to pridonosi otvaranju novih radnih mjesta ali i povećanju naše studentske populacije u gradu Puli koja broji danas gotovo 4 tisuće studenata, i pretvara našu Pulu u pravi jedan mali sveučilišni grad.

Jedino kako Grad Pula trenutačno pomaže Sveučilištu jest tako da si preuzima zasluge za izgradnju dva nova paviljona studentskog doma u kojima ne sudjeluje“ konstatirala je Sanja Radolović.

„Očuvanje povijesnog i kulturnog nasljeđa važan je dio razvoja kulture u Puli pa kao prioritete izdvajam potporu otvaranju novih galerija, umjetničkih prostora, posebice u sklopu revitalizacije Kandlerove ulice i obnovu pulskih pročelja, fasada te cjelokupne starogradske jezgre, ali i primjerice obnovu nekih možda manje poznatih zaštićenih, a zapuštenih dijelova povijesnog i kulturnog nasljeđa kao što je uređenje stepeništa Mornaričke crkve“, navela je Radolović zatvarajući ovu programsku cjelinu te je krenula s prezentiranjem dijela iz područja socijalne skrbi i zdravlja.

Socijalna skrb, skrb o beskućnicima, stanovi za mlade

„U području socijalne skrbi svakako se moram referirati na problem beskućnika u Puli i smatram kako je naš civilizacijski poraz da u Puli, u 21. stoljeću, kada se trgovački centri grade u roku nekoliko mjeseci kao i stambene zgrade, mi imamo beskućnike koji su prepušteni na milost i nemilost okolnostima koje su ih snašle. SDP Pule je kao oporba u proteklom mandatu predlagao izgradnju kapitalnog objekta koji bi zamijenio samački hotel koji je neprimjeren za pristojan život te u sklopu takvog novog objekta da objedinimo smještaj, stručne službe i pomoć u vraćanju u normalne životne aktivnosti. To će se pod mojim vođenjem Pule i ostvariti, beskućnika u Puli ne smije biti i tu za mene nema kompromisa“, najavila je Sanja Radolović.

„Kao što znamo problem smještaja u domu za starije i nemoćne u Puli je probio sve granice normalnog, nedopustivo je da se na listi čekanja provede više od 10 godina, da dobro ste čuli, 10 godina prije nego što dobijete smještaj i adekvatnu skrb. Naši sugrađani treće životne dobi, kojih je u Puli preko 16 tisuća, previše su dali za ovo društvo, ovaj grad i našu zajednicu da bi danas u Puli čekali preko 10 godina na smještaj u pulskom domu za starije i nemoćne. Dogradnja pulskog doma za starije i nemoćne osobe jedan je od mojih glavnih prioriteta i prvih poteza koje ću povući kao buduća pulska gradonačelnica“, obećala je Sanja Radolović te se okrenula problematici koja najviše trenutačno muči mlade obitelji.

„Moj cilj i cilj SDP-a je omogućiti mladim obiteljima samostalnost i, ako žele, vlasništvo nad nekretninom, a to ćemo postići provođenjem programa poticane stanogradnje (POS) koja je u Puli zamrla u zadnjih deset godina. Osim toga što su ljudi u Puli prisiljeni nelegalno ulaziti u gradske stanove, ne događa se apsolutno nikakav pozitivan pomak. Što je najgore, gradska uprava nema ni točan popis svoje imovine, odnosno svojih gradskih stanova, a niti tko to sve nelegalno boravi u istima.

Porazna činjenica je kako je daleke 2013. godine izgrađeno tek 60-ak takvih stanova. To je malo ili nedovoljno – samo je u Umagu koji je nekoliko puta manji grad od Pule izgrađeno 120 stanova, a u pripremi je izgradnja još 70. Na površini veličine 13 tisuća metara kvadratnih, u gradskom vlasništvu u Šijani, tik do već izgrađenih POS-ovih stanova 2013. godine, pokrenut ću izgradnju stanova u sklopu poticane stanogradnje“, najavila je svoj gradonačelnički mandat Sanja Radolović.

„Za kraj sam ostavila nešto što smatram bolnom točkom današnjeg društva i slikom Pule i s čime ću se uloviti u koštac. Mladi su danas raznim kanalima izloženi svakakvom utjecaju. Možemo razgovarati o aktivnosti roditelja, učitelja u školama i slično, ali u promilima možemo naći broj loših roditelja, dok s druge strane u ogromnim brojevima možemo naći preopterećene roditelje i učitelje koji nemaju super moći da bdiju nad djecom 24 sata dnevno.

Tragična je pojava da danas maloljetnici hodaju ulicom noseći alkoholna pića, po dječjim igralištima nalaze se razni predmeti koji služe za konzumaciju opijata, erozija društva koju vidimo mora biti zaustavljena. Na mladima svijet ostaje, a sva ulaganja i razvoj društva koji želimo postići nemaju smisla ako to nemamo kome ostaviti da unaprijedi na još višu razinu“ zaključila je Sanja Radolović svoje izlaganje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa