Vrijedna donacija

Načelnik Buić se učlanio u knjižnicu i posudio putopis

0
Načelnik Buić i Elena Pereša
Načelnik Buić i Elena Pereša

23. travnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ovaj značajan datum veže se simbolično s dvojicom među najznačajnijim piscima svjetske književnosti, jer su toga dana 1616. godine preminuli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama se zamisao proslave dana posvećenog knjizi zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UNESCO je pak 1995. proglasio 23. travnja Svjetskim danom knjiga i autorskih prava i od tada se upravo na taj dan diljem svijeta promovira i potiče čitanje, posebno kod najmlađih članova našeg društva i zajednice. Kako je također u cilju poticanja i promoviranja čitanja te razvoja čitalačkih kompetencija i kulture čitanja kod svih generacija i skupina u društvu, ova godina - 2021. – proglašena od strane Vlade Republike Hrvatske „Godinom čitanja“, danas je bila posebna prilika za lijepu najavu i donaciju knjiga u Općinskoj čitaonici u Vinkuranu.

Općina Medulin naime, iz godine u godinu financira rad čitaonice, nabavlja nove naslove, najrazličitije tematike i na taj način omogućava svim svojim mještanima da koriste usluge čitaonice u Vinkuranu potpuno besplatno. No, uslijed mjera na snazi zbog pandemije COVID-a, čitaonica je za posjetitelje bila zatvorena više od godinu dana.

 

Stoga je Svjetski dan posvećen knjigama bio prava prilika u kojoj je načelnik Općine Medulin, Goran Buić najavio kako čitaonica ponovno otvara svoja vrata svim zainteresiranim mještanima općine! Tim je povodom načelnik Buić u ime Općine Medulin predao i vrijednu donaciju knjiga čitaonici, sačinjenu od 42 nova naslova, među kojima je mjesto našlo pregršt slikovnica i knjiga za djecu, najnovijih naslova domaće i strane književnosti, publicistike, beletristike, popularno-znanstvenih sadržaja, knjiga posvećenih zdravlju, onom fizičkom i mentalnom te putopisa.

Donaciju je za vinkuransku čitaonicu od načelnika Buića, simbolično primila Elena Pereša, koja je ranije u njoj radila, te je ovom prilikom napomenula kako ju nova vrijedna donacija knjiga iskreno veseli te vjeruje da će u svim novim naslovima uživati podjednako mještani svih generacija.

Uz napomenu da je za ponovno otvaranje čitaonice dobivena suglasnost Stožera civilne zaštite Istarske županije te će rad čitaonice biti u skladu sa svim propisanim mjerama, Elena je pozvala mještane svih naselja općine da posjete čitaonicu već od idućeg ponedjeljka, 26. travnja, od kada će upravo ona dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom, u terminu od 18 do 20 sati, voditi čitaonicu te biti na raspolaganju zainteresiranim mještanima za posudbu knjižne građe.

Dodala je kako su učlanjenje i posudba potpuno besplatni, te obzirom da načenik Buić do sada nije bio član, predala mu je iskaznicu na njegovo ime, a on je odmah i posudio jednu od novih knjiga, ističući kako je ljubitelj putopisa jer na taj način može uz knjigu „otputovati“ na zanimljiva, neotkrivena mjesta i kada, kao u ovom vremenu, nije u mogućnosti na ista stvarno otputovati. Načelnik Buić dodao je da je Općina Medulin i ove godine kao i ranijih godina, povodom Svjetskog dana knjige nabavila i 60tak novih knjiga za naše vrtiće i knjižnicu Osnovne škole dr. Mate Demarina, te će vrijedne donacije za najmlađe sumještane u narednim danima biti predane u navedene ustanove.

Razmišljajući o knjigama kao prijateljima, učiteljima, pravim životnim suputnicima, jer one zaista jesu prozori u svijet te s njima možemo proživjeti najmanje tisuću života, dijelimo s vama misao i krilaticu nacionalne kampanje „Godine čitanja“ - Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa