sanja radolović o bolnoj točki društva:

'Po dječjim igralištima nalaze se predmeti za konzumaciju opijata'

0
Sanja Radolović
Sanja Radolović

Kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Pule, saborska zastupnica Sanja Radolović 24. travnja održala je press konferenciju ispred doma Alfredo Štiglić kako bi naglasila potrebu što hitnijeg rješavanja gorućih socijalnih problema koji su u Puli, u proteklih 15-ak godina, iz godine u godinu eskalirali do današnjeg razočaravajućeg stanja.

- Iako naš program pokriva problematiku socijalne politike u više segmenata, od cijene vrtića, subvencioniranog javnog gradskog prijevoza, raznih programa stručne pomoći osobama koje su upale u životne poteškoće, povećanje naknade za novorođenčad i niz drugih pozitivnih promjena, ipak morali smo u ovom trenutku istaknuti one probleme koji su gorući kako bi javnost bila upoznata s našim rješenjima – rekla je u uvodu Sanja Radolović.

Problem smještaja u domovima za starije

- Kao što znamo problem smještaja u domu za starije i nemoćne u Puli je probio sve granice civiliziranog svijeta, nedopustivo je da se na listi čekanja provede više od 10 godina, da dobro ste čuli, 10 godina prije nego što dobijete smještaj i adekvatnu skrb. Alarmantno je da više od 2000 starijih osoba iz Pule i okolice čeka da netko umre pa da 'uskoči' na oslobođeno mjesto. Za jednokrevetnu se sobu čeka i 10 godina, a za mjesto u drugim vrstama soba od 7 do 10 godina. – rekla je Sanja Radolović.

- Pošto smo svjesni problema koji postoji i kako neće biti moguće smjestiti apsolutno sve osobe u domove koji pružaju adekvatnu skrb u kasnijoj životnoj dobi, maksimalno moramo otklanjati sve fizičke barijere za osobe s invaliditetom, a shodno tome i sufinanciranje ugradnje liftova u višekatnice na području Pule, budući da je svaka treća zgrada u prosjeku u Puli bez lifta što znatno otežava kvalitetu života osobama starije životne dobi i obiteljima s malom djecom, a uz to će biti lakše pružiti im i adekvatnu skrb jer će biti olakšan pristup svim službama ako netko zatreba medicinsku ili bilo kakvu drugu pomoć. Danas na području Istarske županije nalazi se 1.123, a na području grada Pule 618 zgrada koje imaju tehničke preduvjete za ugradnju lifta (unutar objekta (u stubištu) ili, alternativno, uz dvorišno pročelje), čime bi se poboljšala svakodnevna kvaliteta života za 20.000 naših sugrađana ukoliko u izračunu uzmemo u obzir starije i osobe s invaliditetom te  obitelji  s  malom  djecom.  – rekla je Radolović.

Sanja Radolović zatim se referirala na problem beskućnika u Puli te rekla:

'Grade se trgovački centri i stambene zgrade, a imamo beskućnike'

- Smatram kako je naš civilizacijski poraz da u Puli, u 21. stoljeću, kada se trgovački centri grade u roku nekoliko mjeseci kao i stambene zgrade, mi imamo beskućnike koji su prepušteni na milost i nemilost okolnostima koje su ih snašle. SDP Pule je kao oporba u proteklom mandatu predlagao izgradnju kapitalnog objekta koji bi zamijenio samački hotel koji je neprimjeren za pristojan život te u sklopu takvog novog objekta da objedinimo smještaj, stručne službe i pomoć u vraćanju u normalne životne aktivnosti. To će se pod mojim vođenjem Pule i ostvariti, beskućnika u Puli ne smije biti i tu za mene nema kompromisa – istaknula je Sanja Radolović.

- Dosadašnja praksa gdje se isplaćuje socijalna pomoć u iznosu par stotina kuna ljudima koji su u problemima nije se pokazala dobrom, već samo da se umiri savjest vladajućih kako su nešto poduzeli, to nije dovoljno i to nije dobro te ću to promijeniti kada postanem gradonačelnica Pule – rekla je Sanja Radolović.

- Svakako ću pokušati olakšati roditeljima male djece tako da idemo u smjeru smanjenje cijene vrtića. Pomoć obiteljima koje imaju novorođenčad osigurati ću kroz povećanje jednokratne naknade za novorođenče na 2.000,00 kuna, te ću uvesti sufinanciranje dohrane djeteta do njegove prve godine starosti. Smatram kako mladim obiteljima treba pomoći u tom osjetljivom periodu razvoja djeteta i ovo je najmanje što možemo i moramo učiniti, a kroz nastavak našeg cjelovitog programa briga za najmlađe trajat će kroz cijeli period njihovog odrastanja kroz razne subvencije poput toplog obroka u školama, subvencije javnog prijevoza kroz cijelu godinu te kvalitetnije stipendiranje studenata – rekla je Sanja Radolović. 

'Omogućiti mladim obiteljima samostalnost'

- Naše najstarije nikako nismo zaboravili, ali ako ne osiguramo budućnost mladima nećemo se moći brinuti niti za starije generacije – rekla je Sanja Radolović. Moj cilj i cilj SDP-a je omogućiti mladim obiteljima samostalnost i, ako žele, vlasništvo nad nekretninom, a to ćemo postići provođenjem programa poticane stanogradnje (POS) koja je u Puli zamrla u zadnjih 10 godina. Osim toga što su ljudi u Puli prisiljeni nelegalno ulaziti u gradske stanove, ne događa se apsolutno nikakav pozitivan pomak. Što je najgore od svega, gradska uprava nema ni točan popis svoje imovine, odnosno svojih gradskih stanova, a niti tko to sve nelegalno boravi u istima. Porazna činjenica je kako je daleke 2013. godine izgrađeno tek 60-ak takvih stanova. To je malo ili nedovoljno – samo je u Umagu koji je nekoliko puta manji grad od Pule izgrađeno 120 stanova, a u pripremi je izgradnja još 70. Na površini veličine 13 tisuća metara kvadratnih, u gradskom vlasništvu u Šijani, tik do već izgrađenih POS-ovih stanova 2013. godine, pokrenut ću izgradnju stanova u sklopu poticane stanogradnje– rekla je Sanja Radolović.

- Za kraj sam ostavila nešto što smatram bolnom točkom današnjeg društva i slikom Pule. Mladi su danas raznim kanalima izloženi svakakvom utjecaju. Možemo razgovarati o aktivnosti roditelja, učitelja u školama i slično, ali u promilima možemo naći broj loših roditelja, dok s druge strane u ogromnim brojevima možemo naći preopterećene roditelje i učitelje koji nemaju super moći da bdiju nad djecom 24 sata dnevno. Tragična je pojava da danas maloljetnici hodaju ulicom noseći alkoholna pića, po dječjim igralištima nalaze se razni predmeti koji služe za konzumaciju opijata, erozija društva koju vidimo mora biti zaustavljena. Na mladima svijet ostaje, a sva ulaganja i razvoj društva koji želimo postići nemaju smisla ako to nemamo kome ostaviti da unaprijedi na još višu razinu – zaključila je svoju press konferenciju Sanja Radolović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa