Miletić najavio potpunu digitalizaciju Istre

0
Boris Miletić, kandidat IDS-a za istarskog župana
Boris Miletić, kandidat IDS-a za istarskog župana

Najbogatija društva na svijetu u pravilu su društva koja su napravila najveće iskorake u digitalizaciji. Tu nije stvar samo softwera i hardwera nego načina razmišljanja! Danas vam kažem da će Istra biti u tom klubu! Digitalizacija bit će bitan dio našeg brenda. Bit ćemo regija koja pametno kombinira svoje autohtone vrijednosti, svoju tradiciju i najsuvremenija dostignuća digitalne tehnologije! – poručio je kandidat IDS-a za istarskog župana Boris Miletić na predstavljanju programskog poglavlja o digitalizaciji pod nazivom '100% digitalna Istra'.

Predstavljanje je održano u Istarskom narodnom kazalištu (INK) u Puli, a bio je popraćen video prezentacijom.

Govoreći o digitalizaciji, Miletić je istaknuo da je to proces koji je potpuno promijenio svijet. - Istra je u nacionalnim okvirima šampion digitalizacije, iako mi kao zemlja debelo kasnimo za razvijenim zemljama. Digitalizacija je karta budućnosti,  taj proces nema alternative i nije stvar izbora. Pitanje je jedino tko će u tom procesu biti pobjednik!, naglasio je Miletić dodajući:

- Naš cilj je da imamo 100% digitaliziranu javnu upravu i da pomognemo gospodarstvu da se digitalizira! Digitalizacija je jedan od dva fokusa Europske komisije u ovom proračunskom razdoblju. Očekujemo od države da našim poduzetnicima omogući korištenje EU fondova za tu svrhu, a mi ćemo im biti podrška i dati im full support u pripremi projekata i prijavne dokumentacije!

 

Od brojnih projekta i mjera koje planira provesti u području digitalizacije, kandidat IDS-a za istarskog župana posebno je izdvojio potpunu digitalizaciju regionalne i lokalne samouprave i najavio da će sve javne usluge biti digitalne te dostupne on-line! Također, poručio je Miletić, pružat ćemo maksimalnu podršku digitalizaciji poslovanja poduzećima, uz stvaranje poticajnog financijskog okvira. – U narednom mandatu, izgradit ćemo infrastrukturu za ultra brzi internet i dovesti nove priključke u ruralna naselja.

Poticat ćemo osnivanje i rast start-up tvrtki te usluge inkubacije. U planu je i stvaranje financijskih okvira za razvoj ICT poduzeća, odnosno financijske modele za poticanje digitalizacije poduzeća. Miletić je naglasio da će županija fokus imati na razvoju IT sektora u Istri i provedbi Strategije digitalne transformacije Istarske županije.

Za kraj, poručio je da je podrška županija razvoju STEM studija neupitna, kao i da će prioritet biti povezivanje znanstvene zajednice i gospodarstva. Zaključio je najavivši punu podršku realizaciji projekta „Tehno park Vodnjan“ kroz prenamjenu poslovne zone u Digitalni inovacijski hub. - Time će Istra konačno dobiti vrhunsku infrastrukturu i moći konkurirati i u međunarodnim okvirima, naglasio je kandidat za župana IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa