Ferić: Pokrenut ću zatvaranje odlagališta otpada Kaštijun

0
Danijel Ferić
Danijel Ferić

Danijel Ferić i Igor Belas, kandidat za župana Istarske županije i potpredsjednik gradske organizacije SDP Pule, 23. travnja održali su konferenciju za novinare na lokaciji ŽCGO Kaštijun.

Govor kandidata za župana prenosimo u cijelosti:

„Nalazimo se na lokaciji gdje stanovnici nisu imali razloga za obilježavati Dan planeta Zemlje koji je bio jučer. Nalazimo se na lokaciji ekološke bombe zvane Kaštijun. Nalazimo se na lokaciji najvećeg promašaja IDS-a, projekta koji je uvreda zdravom razumu, svim građanima i građankama Pule i onima u okolici Kaštijuna, ali i cijele Istre. Nalazimo se na lokaciji gdje su IDS i Miletić građanima južne Istre s ovakvim Kaštijunom ugrozili i još uvijek ugrožavaju, zdravlje ljudi, njihovu egzistenciju, s ovakvim Kaštijunom onečišćuju okoliš, a građanima ostatka Istre su učinili ono što najbolje znaju, k'o šibicari i haračlije zavukli su ruku u džep i poskupili im odvoz smeća za 300 post kako bi prekrili svoju nesposobnost.

Nalazimo se na lokaciji gdje građane nitko ništa nije pitao, oni ga tamo nisu željeli, ali su na njega svejedno potrošeni njihovi milijuni. Osim što je štetan po zdravlje građana i onečišćuje okoliš, Kaštijun je neefikasan i netransparentan. Istra i Pula loše gospodare otpadom što potvrđuju poražavajući podaci od svega 12 posto za Pulu koji su najlošiji među svim gradovima u Istri zbog čega su porezni obveznici platili milijunske kazne. Na ovo upozoravam već godina i zbog svega toga kad postanem župan prva odluka na županijskoj skupštini će biti odluka o zatvaranju Kaštijuna , ista ona koju je jednoglasno usvojila skupština PGŽ-a, i za koju su glasali i vijećnici IDS-a i HDZ-a u toj skupštini. Nadam se da će razum prevladati i da ćemo takav konsenzus postići i u novom sazivu županijske skupštine Istarske županije. Kao župan odmah ću uspostaviti i civilni nadzor koji je IDS-ov v.d. župana obećao, a nikada realizirao. Također, zaustavit ću sve aktivnosti oko izgradnje sušione fekalnog mulja.

Kad je u pitanju bolje i efikasnije gospodarenje otpadom, ciljevi vezani za odvajanje otpada se neće postići lokalno ako se na županijskom nivou ne osnuje tvrtka koja će upravljati s odvojeno prikupljenim otpadom (biootpadom i reciklabilnim otpadom) i ona može biti generator kružne ekonomije i pokretanja zelenih poslova. Dodatna upucavanja milijuna kuna poreznih obveznika u Kaštijun neće dati rezultate jer je on samo zadnja karika u upravljanju otpadom u gradovima i općinama.

Osim dovoljnog broja reciklažnih dvorišta u Istri treba izgraditi i postrojenje za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada, uspostaviti postrojenje za recikliranje građevinskog i krupnog komunalnog otpada, izgradnja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala te izvršiti sanaciju zatvorenih odlagališta neopasnog otpada poput ovog iza mene. Za sve ove projekte je bilo moguće povući sredstva iz EU fondova gdje je bilo na raspolaganju golemih 752,8 milijuna kuna iz operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014-2020. Ništa nije niti aplicirano, a kamo li povučeno i sad taj isti Miletić, sukreator ekološke bombe zvane Kaštijun ima obraza govoriti o uspješnom gospodarenju otpadom u Istri.

Ima obraza obmanjivati građane o projektima koji nije realizirao poput rotora u Šijani, izgradnje bolnice, studentskog kampusa ili arheološkog muzeja, ali zato licemjerno nigdje ne spominje Kaštijun koji je upravo on realizirao.

Ovim putem mu poručujem, u laži su kratke noge, a svim građankama i građanima Istre ponavljam jedno znanu izreku 'Ne nasljeđujemo mi zemlju od naših predaka, mi je posuđujemo od naše djece.' I zato podržite naše zelene politike i pridružite mi se u borbi za FER Istru jednakih šansi za sve, a ne samo za one podobne“, poručio je SDP-ov kandidat za župana Daniel Ferić.                                                                             

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa