podjela diploma nakon edukacije

Davor Šišović: 'Naučio sam dosta novih kuharskih trikova' (video)

0
Voditelji i polaznici tečaja Rudnici Baštine
Voditelji i polaznici tečaja Rudnici Baštine

Malo kazalište u Starom gradu Labinu bilo je 22. travnja mjesto održavanja Završne konferencije EU projekta 'Rudnici baštine', koje je završila podjelom diploma za stečena zvanja priprematelja jela istarske tradicijske kuhinje i turističke animatore

Nositelj projekta bilo je Pučko otvoreno učilište Labin, o čemu nam je direktorica Daniela Mohorović rekla: „Programe smo razvijali s partnerima 'Diopter' otvoreno sveučilište iz Pule, Istrainspirit, Koral Plomin, točnije Hotel Peteani Labin i Ugostiteljski obrt 'Bukaleta' iz Vodnjana. Proračun projekta iznosio je 1,4 milijuna kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.“

Svrha besplatne edukacije bila je poboljšati mogućnosti socijalno ranjivih skupina za pozicioniranje na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Za jedno od navedena dva zanimanja osposobljena su 42 polaznika iz cijele Istre i to 20 polaznika mlađih od 25 godina, 18 polaznika starijih od 54 godine i četiri polaznika s invaliditetom.

„Prijavila sam se s obzirom na to da po struci nisam ugostitelj, ali su me životne prilike odvele u te vode pa sam željela prošiti svoje znanje. Naučili smo zaista zanimljive stvari, kako su to nekad radili naši stari. To je možda palo u zaborav, ali zato smo mi tu da tradiciju opet živimo“, kazala nam je Branka Đorđić iz Kršana.

Davor Šišović iz Pazina u svojoj je novinarskoj karijeri godinama, pa i desetljećima proučavao istarsku tradicijsku kuhinju i kulinarsku baštinu.

„Upisao sam se da vidim mogu li ja to i napraviti, mogu li iz glave pretočiti u ruke – jesam li sposoban napraviti paštu, napraviti šugo, baviti se ribama i sa svim tim stvarima. Bilo je jako zanimljivo, poučno, pa i zabavno. Ne samo zato što smo rekapitulirali ono što smo teoretski znali i to provjerili u praksi, nego i zato što sam naučio dosta trikova koji se mogu koristiti i doma, kada kuhaš za svoje. Na primjer, da čebulu treba raditi u malo više ulja jer će se tako bolje napraviti, pa onda višak treba odliti ili da se pašta neće zalijepiti ako je podliješ s malo tekućine u kojoj se kuhala, a ta ista tekućina od kuhanja pašte može se efektno koristiti u zgušnjavanju šuga ako ti je prerijetko i odvaja se na tekući i tvrdi dio i još masu drugih stvari. Posebno zabavno bilo je u konobi Bukaleta u Betigi gdje smo imali praksu i mogli smo na svojim pokušajima i pogreškama pokušati dostići savršenstvo u onome što nama uvriježeno u pripremanju tradicijskih jela“, kazao nam je Šišović.

Po diplome nisu došli svi polaznici i to zbog poznatih okolnosti, ali neki nisu došli jer su zaposlili u novom zanimanju. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa