U Pazinu osnovana Udruga Juraj Dobrila. Vodit će ju Mirjana Ferenčić

0
Na Danima Jurja Dobrile (foto: Porečka i pulska biskupija)
Na Danima Jurja Dobrile (foto: Porečka i pulska biskupija)

Iako epidemiološkim uvjetima prilagođenom formom, te s manjim brojem sudionika, i ove su godine u Ježenju obilježeni Dani biskupa Jurja Dobrile, manifestacija kojom se njegov rodni kraj s ponosom sjeća tog velikog biskupa, domoljuba i narodnog preporoditelja. Ove je godine manifestacija obilježena osnivanjem Udruge Juraj Dobrila, javlja portal Porečke i pulske biskupije.

U nedjelju, 18. travnja 2021., program je započeo misnim slavljem kojeg je u crkvi sv. Lucije predvodio p. Drago Marić, umjesto župnika preč. Željka Zeca koji je bio odsutan zbog bolesti. Svečanosti je nazočio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić te dr. sc. Željko Mrak, predsjednik bratovštine Hrvatska Istra koja se svake godine priključuje Župi sv. Lucije u organizaciji te manifestacije.

Na kraju mise prigodno predavanje izrekla je Mirjana Ferenčić, direktorica novoosnovane Udruge Juraj Dobrila, koja je zajedno sa župnikom preč. Željkom Zecom, predsjednikom nadzornog odbora Udruge, te uz svesrdnu pomoć i suradnju svih žitelja Ježenja, prije 8 godina bila zauzeti sudionik idejnog pokretanja te manifestacije.

 

Svake se godine prigodnim izlaganjima nastoji istaknuti jedan od aspekata djelovanja tog velikana istarske povijesti koji se cijeli život zauzimao za sveta i neotuđiva prava svog naroda, ne samo kao svećenik i biskup, nego i kao član pokrajinskog sabora u Poreču i narodni zastupnik u Carevinskom parlamentu u Beču, podsjetila je Ferenčić. Ove je godine ona predstavila rezultate svog studioznog arhivskog istraživanja o njegovom djelovanju u ulozi porečkog biskupa, od 1858. do 1875.

Veoma je detaljno iznijela zanimljive podatke o novčanim iznosima koje je biskup Dobrila mudrim upravljanjem uprihodio, ali i izmolio kao donacije, a sve u cilju pomaganja zapuštenom seljačkom puku, među kojim je u to vrijeme, čita se u župnim maticama, čest razlog smrti bila glad. Druga njegova velika, vizionarska investicija u budućnost bila je opismenjavanje i obrazovanje puka, putem pisane riječi, a nastavno i izgradnjom konvikta u Pazinu, javlja portal Porečke i pulske biskupije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa