623 labin tina.info i istarski.hr 4.5.2021.
reagiranje adriana jakusa

'Nije točno da je Zennaru onemogućeno korištenje talijanskog jezika'

0
Adriano Jakus
Adriano Jakus

„Kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Poreča u proteklom mandatu, imam potrebu reagirati na netočne izjave gradskog vijećnika Maurizia Zennara, koji je u intervjuu od 18. travnja izjavio kako mu je onemogućeno korištenje talijanskog jezika u radu. Njegovu je izjavu prenio i kandidat SDP-a za istarskog župana Danijel Ferić.", piše Adriano Jakus u reagiranju nakonferenciju SDP-a.

"Poreč je grad koji je ponosan na svoje vrijednosti. Na svoju multikulturalnost i dvojezičnost. Upravo zato je i upotreba hrvatskog i talijanskog jezika u službenoj komunikaciji i statutarno uređena. Grad ima zaposlenog prevoditelja za talijanski jezik, svi su se materijali za gradsko vijeće prevodili i na talijanski jezik, a prilikom obraćanja na talijanskom jeziku na sjednici Gradskog vijeća osiguran je bio i prevoditelj u vijećnici kako bi dvojezičnost doista bila ravnopravno zastupljena u radu Gradskog vijeća. Međutim, vijećnik Zennaro u dva je navrata odustao od prisustva prevoditelja, uz napomenu da to nije potrebno, te naglasio da će govoriti hrvatskim jezikom.

Oko dvojezičnosti nema kompromisa, to je naša vrijednost i naše opredjeljenje! IDS se za to bori više od 30 godina, čak i u vremenima kada to nije bilo popularno i opće prihvaćeno. I tu borbu nastavljamo i dalje. Svjesni smo da je predizborno vrijeme, ali pozivamo sve uključene u taj proces da se suzdrže od iznošenja neistina, a posebno kod tako osjetljivih tema kao što su prava nacionalnih zajednica.“, napisao je Jakus.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/PRODAVAČICA TEKSTILOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA