Prodan Benolić predstavila program za razvoj gospodarstva Umaga

0
Sunita Prodan Benolić
Sunita Prodan Benolić

„Grad Umag treba modernu i poticajnu viziju razvoja gospodarstva kako bi ostao konkurentan u ovim izazovnim vremenima. U mojem programu najveći je naglasak baš na razvoju gospodarstva. Cilj mi je omogućiti otvaranje više radnih mjesta i time kreirati dodatne stalne i stabilne prihode za financiranje javnih potreba, odnosno poboljšanje kvalitete života svih sugrađana, a istovremeno smanjiti pretjeranu prodaju gradske imovine.“ istaknula je kandidatkinja IDS-a za gradonačelnicu Umaga Sunita Prodan Benolić na konferenciji za medije u Umagu 21. travnja.

- Usprkos prividu razvoja, kazala je Prodan Benolić, službeni podaci Zavoda za mirovinsko osiguranje i Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u posljednjih 5 godina stopa otvaranja novih radnih mjesta u Umagu je upola manja nego u gradovima slične veličine u okruženju (Novigrad, Rovinj) i čak 3 puta manja od susjednog nam Poreča.

- U tom smislu Umag po pitanju radnih mjesta relativno zaostaje, odnosno stagnira, ne prati korak i ne stvara poticajan okvir za potreban rast. Međutim, smatram da možemo bolje, možemo postati napredan europski grad sa stabilnom ekonomijom, stoga evo nekoliko projekata i mjera iz mog programa:

- Grad Umag, usprkos izdašnom proračunu i više od 1.500 poslovnih subjekata na svom području, nema nikakvo tijelo koje je potpora postojećim i novim poduzetnicima. Stoga ćemo formirati Odjel za gospodarstvo sa pododjelima za turizam, poljoprivredu i ribarstvo, industriju, te digitalno-tehnološke tvrtke. Kvalificiran kadar imat će zadatak privlačiti nove investicije iz više gospodarskih grana, promicati naše industrijske zone i projekte, biti potpora postojećim i novim poduzetnicima, a poticajne mjere planiramo povećati na najmanje 1 mil.kn godišnje.

Osim toga, kazala je kandidatkinja IDS-a, izrazito malo koristimo sredstva iz EU fondova. Broj prijavljenih projekata, kao i iznos povučenih sredstava povećat ćemo barem pet puta, te također pomoći poslovnim subjektima s našeg područja da prijavljuju svoje projekte.

- Svakako ćemo urediti Poduzetnički centar, gdje će se smjestiti inkubator za početnike te co-working prostor koji će osim naših poduzetnika, moći koristiti i digitalni nomadi. Centar će također organizirati edukacije, konferencije, sajmove, pružati savjetodavne i mentorske usluge te povezivati naše gospodarstvenike.

 

Na kraju, poručila je da ne možemo zaboraviti turizam. - To je žila kucavica našeg grada, a na njegovom razvoju se gotovo i ne radi. Uložit ćemo u pojačanu promidžbu i brendiranje grada kao destinacije. Poticat ćemo uključivanje  u turistički proizvod, kroz promoviranje lokalnih proizvoda na štandovima i manifestacijama, sufinanciranje ljetnih fešti, kreiranje novih ponuda i sadržaja. Poticat ćemo realizaciju novih turističkih atrakcija, kao i više sportskih manifestacija.“

Kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Umaga Sunita Prodan Benolić zaključila je današnje predstavljanje navevši da će jedan od najvećih projekata biti konačno uređenje starog grada, koje je tehnički i financijski zahtjevno, ali koje će značajno doprinijeti turističkoj ponudi, kao i sigurnosti i kvaliteti života njegovih stanovnika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa