Miletić: Istra mora ostati prostor kulture, slobode i suživota

0

„Istra mora ostati prostor kulture, slobode i suživota. Istra mora ostati 100% kreativna i svoja!“, poručio je 21. travnja u Bujama kandidat za istarskog župana Boris Miletić na predstavljanju programskog poglavlja o kulturi i identitetu.

Istaknuo je kako je „kultura zaštitni znak Istre, a ostati autentično svoji i sačuvati svoju baštinu je jedan od naših najvećih prioriteta!“. Kandidat za istarskog župana naglasio je da je Istra jedna od rijetkih regija čije vrijednosti su neodvojiv dio njezinog brenda. - Izgradili smo regiju koja je prepoznatljiva ne samo po svojim ljepotama, po vrijednim ljudima i po svojoj izuzetnoj kulturi i tradiciji, nego i po vrijednostima - po svojoj otvorenosti, toleranciji i multikulturanosti. Naša convivenza je jedinstvena i moramo je čuvati kao kap vode na dlanu! Istra mora ostati prostor slobode i suživota, napomenuo je Miletić. 

- Ulaganjem u našu kulturu i baštinu čuvamo svoj istarski identitet i što je još važnije, učimo svoju djecu kako se voli svoje! Zato, kazao je Miletić, nastavljamo raditi na očuvanju i prezentaciji materijalne i nematerijalne baštine, jačanju i unapređenju kulturne infrastrukture te promociji i unapređenju „Zavičajne nastave“. Potičemo kreativnost, inovacije i jačanje kulturne produkcije u Istri, a u ovom programu, posebnu pažnju smo posvetili stvaralaštvu mladih.

Iz svog programa „100% kreativna i svoja“ izdvojio je 7 prioritetnih točaka, među kojima je nastavak obnove kaštela Rotta, Paz, Kršan i drugi.  - Kaštele koje ćemo obnoviti u narednom mandatu možda nas neće štititi od modernih barbara – primitivaca i radikala,  ali zato će značajno doprinijeti čuvanju naše povijesne baštine  i predstavljaju veliki iskorak u kulturnoj ponudi naše regije, kazao je Miletić, dodajući kako je u planu dovršetak Kuće kaštela – Casa dei castelli u Momjanu te digitalno i sadržajno umrežavanje istarskih kaštela.

Kandidat za istarskog župana naveo je da se dovršava obnova zgrade Arheološkog muzeja Istre, Malog rimskog kazališta i Povijesnog i pomorskog muzeja u Puli. Ovi su projekti, kazao je Miletić, iz dana u dan sve bliže realizaciji čime će Pula i Istra dobiti kulturnu infrastrukturu na najvišoj svjetskoj razini. 

 

Govoreći o jačanju kulturne produkcije, Miletić je najavio pokretanje projekta potpore produkcije umjetnika temeljena na zavičajnoj tematici, kao i osnivanje javnih i privatnih fondova koji bi podupirali stvaranje umjetničkih fundusa i djela. - U planu nam je davanje u simbolični najam napuštenih i neiskorištenih prostora na atraktivnim lokacijama kulturnim subjektima i kreativnim profesionalcima, kao i stvaranje coworking prostora za kreativne profesionalce.

U narednom ćemo mandatu jačati projekt „Zavičajne nastave“  te planiramo otvaranje Središta izvrsnosti za društvene i tradicijske vrijednosti u Grimaldi. Također, unaprijedit ćemo uvjete rada Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u kojoj otvaramo novi multimedijalni odjel te jačamo suradnju s Istarskom filmskom komisijom.

Kandidat za istarskog župana zaključio je predstavljanje ovog programskog područja najavivši pokretanje projekata „Kuća istarske glazbe“ i „Muzej glagoljice“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa