Ferić: 'Zennaru onemogućena uporaba talijanskog u Vijeću'

0
Vili Bassanese, Danijel Ferić, Katarina Filipović i Valdi Gobo
Vili Bassanese, Danijel Ferić, Katarina Filipović i Valdi Gobo

Danijel Ferić, kandidat za župana SDP-a Istre, 20. travnja je ispred Društvenog kulturnog centra „Lamparna“ u Labinu održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o kulturi Istre. U njegovoj pratnji nalazili su se predsjednik SDP-a Istarske županije Vili Bassanese, predsjednik SDP-a Labina i kandidat za labinskog gradonačelnika Valdi Gobo te kandidatkinja za njegovu zamjenicu Katarina Filipović.    

Uvodno se Ferić osvrnuo na sramotno saznanje o onemogućavanju uporabe talijanskog jezika vijećniku Maurizio Zennaru u gradskom vijeću dvojezičnog Poreča i osudio izostanak reakcije predsjednika IDS-a Borisa Miletića i vršitelja dužnosti istarskog župana Fabrizia Radina te izrazio nadu da će budući porečki gradonačelnik onemogućiti stečena prava talijanske nacionalne manjine u Poreču.

Govoreći o kulturi istaknuo je da se kroz županijski proračun težak 1,6 milijardi kuna financira i četiri institucije: Etnografski muzej Istre, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre i Istarska kulturna agencija.

„Nije tajna da su kulturni djelatnici u Istri nezadovoljni činjenicom da županijsku kulturu vodi više od desetljeća profesionalni političar. IDS-ova politika je utjecala i na činjenicu da je istarska kulturna, odnosno suvremeno-umjetnička scena ovih dana i službeno izgubila važan izložbeni prostor - kultni MMC Luka u Puli, koji je donedavno u samom centru grada akterima nezavisne scene nudio mogućnost za postavljanje velikih, kompleksnih izložbi. Uz činjenicu da se o županijskim javnim ustanovama u kulturi uopće na raspravlja na županijskoj skupštini brojne su primjedbe i na netransparentan način dodjele sredstava za javne potrebe u kulturi. Rezultati javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga i drugih neprofitnih organizacija u okviru programa javnih potreba u kulturi Istarske županije za 2021. ove godine objavljeni su u jeku kampanje za nadolazeće lokalne izbore. S obzirom na razgranatu mrežu pogodovanja koja je zaštitni znak IDS-ove vladavine, inzistiranje na transparentnosti pri dodjeli javnih sredstava s razlogom motivira pretpostavka da bi se nekoga moglo zateći s rukama u pekmezu. Objava obrazloženja odluka kojima se kroje programi javnih potreba u kulturi Istarske županije trebala bi, između ostalog, služiti i podizanju kvalitete te usmjeravanju projekata općenito. Upravo zato, kako se sredstva ne bi dodjeljivala isključimo podobnima, težit ću izvrsnosti u programima gdje će prostor dobiti i neinstitucionalne ustanove u kulturi. Jadnom riječju vratit ću kulturu kulturnjacima!“, poručio je Ferić.

 

Istaknuo je da mu je cilj unaprijediti rad ustanova u kulturi i povećati njihovu transparentnost, kao i unaprijediti neinstitucionalni kulturni sektor te unaprijediti nakladničku djelatnost u Istri i izgraditi novu kulturnu infrastrukturu.

„Cilj mi je i učinkovitije upravljati kulturnom infrastrukturom, ustanovama i projektima te povećati interes javnosti za kulturnu baštinu. Nedopustivo je da Istra nema aktualnu Istarsku kulturnu strategiju, stoga ćemo napraviti novu za razdoblje do 2027. godine strategiju usklađenu s višegodišnjim financijskim okvirom EU kako bi se mogla povući sredstva iz EU fondova za projekte u kulturi“, kaže Ferić.

Ovom prigodom se osvrnuo i na aktualne projekte s Labinštine u ingerenciji županije za koje će se založiti kao župan.

„Županija će se aktivno uključiti u sanaciju otvorenog fekalnog kanala koji prolazi centrom Raše, u izgradnju novog lukobrana u Rapcu te u pojačanju cestogradnju na Labinštini“, poručio je SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa