Predstavljen prvi dio programa 100 posto Pazin

Krulčić: Pazin poželjan i siguran grad za ugodan život svih generacija

0
Renato Krulčić i Kristina Jurić
Renato Krulčić i Kristina Jurić

Kandidat za gradonačelnika Grada Pazina Renato Krulčić i kandidatkinja za njegovu zamjenicu, Kristina Jurić, predstavili su 19. travnja prvi od pet poglavlja svog programa.

- Poželjan i siguran grad za ugodan život, naslov je prvog poglavlja, a usmjerenog na razvoj brige za građane svih generacija, istaknuo je Krulčić dodajući kako je prvi dio programa najopsežniji upravo zato jer neposredno usmjeren građanima i rješava stvarne potrebe djece, mladih, radno aktivnog stanovništva te starijih osoba.

- Temelj prvog dijela je rješavanje stambenog pitanja građana poticanjem gradnje obiteljskih kuća. Kroz povoljnu prodaju 30-ak građevinskih čestica, veličine između 600 i 900 m2, olakšavamo obiteljima kvalitetno i povoljnije rješavanje stambenog pitanja, naveo je Krulčić te pojasnio kako je to zemljište kraj naselja Foškići. O postupku i kriterijima stjecanja vlasništva, pojasnio je, odlučivat će Gradsko vijeće.

Krulčić je nastavio predstavljanje programa pojašnjavajući projekt "Pazin 2030", koji uključuje postavljanje idejno-arhitektonske studije uređenja grada i desetogodišnjeg plana urbanog razvoja grada. Nakon analize urbanog dijela grada i potreba građana cilj je izrada suvremenog sveobuhvatnog idejnog scenarija uređenja i korištenja prostora, vrednujući specifičnosti i autentičnosti gradskih kvartova, kazao je i dodao kako se na projekt Pazin 2030 nadovezuje izrada novog prostornog plana uređenja Grada Pazina koji će se donositi temeljem stvarnih iskazanih potreba građana.

Govoreći o uređenju grada i rješavanju stambenog pitanja Krulčić je istaknuo kako će preispitivanjem građevinskih područja pristupiti ciljanim izmjenama, koje će omogućiti gradnju i istovremeno spriječiti dugotrajnu neizgrađenost građevinskih područja. Prema njegovim riječima, nakon uređenja Parka istarskih velikana s novim ugostiteljskim objektom, unutar idejno-arhitektonske studije, osmislit će i započeti projekt uređenja glavnog gradskog trga.

- Izgradit ćemo jedinstvenu uporabnu urbanu cjelinu koju čine zgrada autobusnog kolodvora, cjelovito prometno rješenje i parkiralište samog kolodvora, dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole te doma zdravlja", kazao je te pojasnio kako je projekt izgradnje dio strateškog dokumenta „Glavni plan prometnog razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran"

 

Govoreći detaljnije o projektu, Krulčić je rekao kako se na tom području planira izvesti suvremeno prometno rješenje izgradnjom dva kružna toka, pothodnika i pješačkog mosta preko bujice Drazej te izgradnja pristupa i prometnice unutar zone društvenog centra „Veli Jože“

- Uredit će se šetalište obnovom pločnika te prema principima energetske učinkovitosti modernizirati rasvjeta, postaviti pametne klupe i e-bike točke, zaključio je Krulčić te još jednom naglasio kako je cjelokupni prvi dio programa posvećen svim generacijama građana usmjeren razvoju kvalitete života na svim poljima.

Kristina Jurić predstavljajući program, govoreći o podršci obiteljima, navela je kako je cilj pružiti podršku roditeljima od samih početaka kroz jednokratnu naknadu za novorođeno dijete, te kasnije kroz naknadu za troškove boravka u predškolskoj ustanovi i obrtu dadilja kao i kroz podršku u školovanju kroz sufinanciranje prijevoza i obroka u osnovnoj školi, produženi boravak te stipendiranje učenika i studenata.

- Unaprijedit ćemo sustav kroz poboljšanje infrastrukturnih uvjeta dogradnjom zgrade „Donjeg vrtića“, zgrade osnovne škole u Pazinu, područne škole sa sportskom dvoranom u Trvižu te rekonstrukcijom i dogradnjom odmarališta Špadići, kazala je Kristina Jurić i istaknula kako će svakako nastaviti podršku učenicima s teškoćama u razvoju kroz projekt INkluzivne škole 5+.

Rastom i širenjem grada javlja se potreba za proširenjem postojećih i izgradnjom novih dječjih igrališta. Cilj je, pojasnila je Kristina Jurić, osuvremeniti 23 postojeća igrališta te izgraditi nova na lokacijama odabranim prema potrebama građana iskazanim kroz male komunalne akcije i rasprave po mjesnim odborima.

Jurić je istaknula kako će se posebno voditi računa o sadržaju prilagođenom različitim uzrastima, osobama s invaliditetom, u cilju poticanja aktivnog odmora i razvoja vještina kod djece, dodala je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika.

Govoreći o skrbi za starije, Kristina Jurić navela je kako se izgradnjom Doma za starije razvija  institucionalna skrb za starije osobe.

-Dnevnim boravkom za starije i socijalnom uslugom pomoć u kući nastavit ćemo unaprjeđivati izvaninstitucionalne oblike skrbi, istaknula je Kristina Jurić i dodala kako je osim same izgradnje doma cilj podržati kvalitetno starenje razvojem okruženja koje potiče brigu o fizičkom i mentalnom zdravlju starijih osoba njihovim aktivnim sudjelovanjem u društvu, razvojem aktivnosti koje pomažu zadržati autonomiju i dobru kvalitetu života u starosti.

Kao posljednji dio predstavljanja programa, navela je izradu projektne dokumentacije i dogradnju groblja na Starom Pazinu na 1300m2 površine, čime će se dobiti novih 250 grobnih mjesta.

- Cijeli prvi dio programa, zapravo je podrška radno aktivnom stanovništvu kroz sustavnu brigu za njihovu djecu i mlade i pomoć kroz cjelovitu skrb za starije", zaključila je Jurić na kraju predstavljanja prvog dijela programa.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa