Lari Juričić:

'Napokon je došao i taj dan da imamo vodovod u Bartićima' (video)

0
Valter Glavičić i Lari Juričić zalijevaju vinograd
Valter Glavičić i Lari Juričić zalijevaju vinograd

Lari Juričić, vlasnik istoimenog OPG-a, 16. travnja zalio je vodom i iz vodovodne mreže svoj novi nasad vinove loze i tako simbolično u rad pustio novoizgrađeni cjevovod u visokoj  vodoopskrbnoj zoni Labin. Cjevovod omogućuje priključivanja na vodovodnu mrežu zaseocima Kopač, Bartići i Hrvatini.

„Drago mi je da je napokon došao i taj dan!“, rekao je Juričić i nastavio: „Kada bi se netko čudio da u 21. stoljeću nemamo vodovod, ja bih u šali rekao: 'A što će nam, kada nam voda pada s neba?'. Prije petnaestak dana realizirali smo ovaj trogodišnji projekt sadnje vinograda i voda će nam trebati jer se mijenja klima i sve je manje kiše.“

Svečanosti su među ostalim bili prisutni direktor Vodovoda Labin Alen Golja, gradonačelnik Valter Glavičić, generalni direktor Hrvatskih voda Valentin Dujmović i direktor Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernoga Jadrana sa sjedištem u Rijeci Gordan Gašparović.

Golja je podsjetio da je projekt visoke zone Labin počeo 2018. godine izgradnjom cjevovoda iz Kranjci u smjeru Bartića.

„Ove godine završili smo dio investicije u naselju Bartići. Za desetak dana bit će gotova dionica do Murati. Preostaje izgraditi dionice od Murati do Gore Glušići i od Murati do Morčaki, čime će područje Grada Labina postati u potpunosti pokriveno vodovodnom mrežom. 

Ove godine donijeli smo odluku o priključcima za navodnjavanje po povlaštenoj cijeni kako bismo pomogli OPG-ovima i ovdje je u rad pušten prvi takav priključak na Labinštini“, kazao je Golja. 

Ukupna vrijednost projekta visoke zone iznosi 9,6 milijuna kuna, a do sada je ostvareno oko 5,6 milijuna kuna. Hrvatske vode sufinancirale su ga s 50 posto iznosa, a Dujmović je obećao nastavak takve potpore.

„Smatram da ovakvi projekti donose budućnost, jer će voda biti poticaj onima koji su se iselili da obnove stare kamene kuće. Povijest je golemi potencijal, ne samo u Labinu i Istri, nego i cijeloj zemlji“, kazao je Dujmović i pohvalio Gašparovića: “Gordan prema nama u Zagrebu šalje i inicira ono što je najpotrebnije na području za koje je nadležan, pa ja tako do nas stigla i priča o ovoj visokoj zoni.“

Gradonačelnik Glavičić istaknuo je da se Juričićev vinograd nalazi na četiri stotine metara nadmorske visine i najviše je smješteni vinograd na Labinštini te da se u Bartićima prvi put u povijesti održava konferencija za novinare, što je „dobar znak“.

„Jedno od najtežih pitanja koja sam dobivao u četiri godine mandata bilo je kada će Bartići dobiti vodu. Svaki put kada sam rekao: 'Ćemo, ćemo', bio je komentar: 'Nikad ni prišlo i nikad neće.' Trebalo je graditi pumpne stanice i dizati pritisak, što je bilo tehnološki,  a time i financijski složenije, ali mladi će se ovdje vraćati i to nema cijene. Život nije samo na trgu Zagrebu, ali nije ni samo na placi u našem starom gradu“, kazao je gradonačelnik i zahvalio Dujmoviću za iskazano razumijevanje i strpljenje.

Kao i Golja i Dujmović, Glavičić se ovom prilikom dotakao, kao ga je nazvao, najvećeg projekta na Labinštini u proteklih pedeset godina, a to je izgradnja sustava odvodnje aglomeracije Labin-Rabac-Raša vrijedan oko 700 milijuna kuna. Završeno je geodetsko snimanje, predstoji projektiranje, a početak izgradnje očekuje se za godinu i pol dana. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa