Potpisan ugovor o gradnji Doma za starije u Pazinu. Izvođač je De Conte

0
Renato Krulčić i Marko Kontošić
Renato Krulčić i Marko Kontošić

U velikoj vijećnici Grada Pazina 14. travnja potpisan je ugovor o izvođenju radova i stručnom nadzoru za izgradnju Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Riječ je o investiciji većoj od 47 milijuna kuna, a čija će realizacija teći u dvije faze; u prvoj će se graditi prizemlje i još dva kata što bi u konačnici obuhvaćalo sve potrebne zajedničke prostore namijenjene za 52 korisnika na dugotrajnom smještaju odnosno za 30 korisnika izvaninstitucionalnih socijalnih usluga u vidu poludnevnog boravka, ali i pomoćne prostore nužne za uslugu „Pomoć u kući“ koja će se odnositi na 90 korisnika.

Nakon provedenog postupka javne nabave „ Izgradnja I. faze Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin“ kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ponuda ponuditelja De Conte iz Labina, kojeg zastupa direktor Marko Kontošić. Ukupna cijena ponude iznosi 34.362.110,29 kn (s PDV-om). Početak radova prve faze očekuje se krajem idućeg tjedna. Uslugu stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu na projektu izgradnje, obavljat će tvrtka Karloline-kling iz Liča, zastupana po direktoru Marinku Prostranu. Ukupna cijena ponude iznosi 280.500 kn (s PDV-om), te je odabrana kao ekonomski najpovoljnija.

Lokacija same zgrade nalazi se unutar društvenog centra „Veli Jože“ te poligona ispred hangara i okolnih zelenih površina. Prva faza uključit će i uređenje vanjskih prostora ispred zgrade, poput parkinga, kao i zelene površine s južne i istočne strane kako bi se korisnicima omogućio boravak na otvorenom. Troškovi izgradnje u prvoj fazi procijenjeni su na 37 milijuna kuna zbog čega je Grad kod Privredne banke dignuo kredit s rokom otplate od 15 godina, a za što je suglasnost dala i Vlada Republike Hrvatske. U drugoj fazi izgradit će se objekt za još 48 smještajnih jedinica što bi značilo da će Dom za starije imati kapacitet za stotinjak korisnika.

U ovogodišnjem proračunu Grada Pazina najveći dio izdvojen je upravo za građevinske radove u sklopu Doma za starije i centra za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga odnosno 29,3 milijuna kuna.

„Projekt izgradnje doma za starije od općeg je interesa za stanovnike Grada Pazina već dugi niz godina. Želimo omogućiti jednaku institucionalnu skrb za sve naše sugrađane od jasličke do starije životne dobi te je naša obveza da brinemo o našoj djeci i starijima. Osiguranje uvjeta za pružanje i razvoj adekvatne pomoći socijalno osjetljivim kategorijama društva prioritet je Grada“ , istaknuo je gradonačelnik Renato Krulčić.

 

Dalje navodi kako je podršku izgradnji Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga dala i Istarska županija, a pazinsku gradsku upravu to posebno veseli budući da potvrđuje kako su i ostali prepoznali važnost ovog projekta. Istarska županija potpisala je Sporazum o davanju kapitalne pomoći za otplatu kredita za izgradnju i opremanje te sufinanciranje kredita u iznosu od 50 %.

Kako bi briga o našim najstarijim sugrađanima bila što cjelovitija, prijavljen je i projekt „SOS-skrb o starijima“  koji se odnosi na pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga poludnevnog boravka i pomoći u kući. Prijavitelj je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, a partneri Grad Pazin i Centar za socijalnu skrb i u tijeku je priprema podataka za potpisivanje ugovora.

Ukupna površina Doma za starije iznosit će 3,672 metra četvorna, a objekt bi trebao biti završen do sredine 2023. godine kada bi uselili i prvi korisnici.

Procjenjuje se kako bi ekonomska cijena po korisniku Doma za starije osobe u Pazinu iznosila oko 7 tisuća kuna koju bi dijelom sufinancirali korisnici ovisno o njihovim prihodima, a dijelom Grad odnosno općine Središnje Istre sukladno potrebama i prioritetima smještaja. U prioritetnu kategoriju svakako spadaju starije osobe, naročito one iznad 80 godina, koje više ne mogu ni uz pomoć drugih osoba poput članova obitelji ili izvaninstitucionalne usluge pomoći u kući boraviti u svome domu.

„Smatramo kako je obaveza gradske uprave brinuti o starim i nemoćnim sugrađanima te im ovim projektom želimo omogućiti bezbrižne i sigurne poznije godine“, zaključio je gradonačelnik Renato Krulčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa