623 labin tina.info i istarski.hr 4.5.2021.
'Istra će biti 100% zelena i konkurentna'

Miletić o mjerama za daljnji razvoj poljoprivrede i turizma

0
Boris Miletić
Boris Miletić

'Istra je već sada prvak turizma u Hrvatskoj, ali cilj nam je još snažnije povezati ekologiju, poljoprivredu i turizam te pojačati turističku ponudu novim, domaćim proizvodima. U sljedećih nekoliko godina koristeći EU fondove za jačanje konkurentnosti istarskog turizma, ubrzano idemo prema 100% zelenoj regiji!', tim je riječima kandidat za istarskog župana Boris Miletić 13. travnja predstavio u Buzetu četvrtu točku svog programa '100% Istra', koja se odnosi na poljoprivredu i turizam.

„Dodatno unaprijediti segmente u kojima ste lider i u kojima se natječete u svjetskoj prvoj ligi, nije jednostavno“, kazao je Miletić dodajući da je „potrebno puno kreativnosti, stručnog znanja i svježih ideja kako biste napravili novi iskorak. Naravno, ništa bez truda naših vrijednih poljoprivrednika i turističkih djelatnika. Zato ćemo im i dalje biti 100% na raspolaganju i u suradnji s njima stvarati preduvjete da naše dvije ključne djelatnosti dignemo na još višu razinu.“  

Govoreći o daljnjem razvoju poljoprivrede, kandidat IDS-a za istarskog župana najavio je povećanje obrađene poljoprivredne površine za 20 posto i ekološku poljoprivredu za više od 30 posto. Poručio je da „efikasno korištenje resursa i kvaliteta, naša je nit vodilja. Obrazovanje i nove tehnologije postat će sastavni dio poljoprivrede u Istri. Poticat ćemo istraživanje, inovacije i razvoj, pogotovo automatizaciju, robotizaciju i napredno upravljanje proizvodnjom.“

„Fokus stavljamo na zaštitu, valorizaciju i promociju autohtonih proizvoda. Nastavljamo s razvojem vlastitog sustava kvalitete 'IQ – Istrian quality', daljnjim dobivanjem zaštićenih oznaka Europske unije, kao i razvojem stočarstva, posebno autohtonih pasmina te organizacijom banke gena autohtonih pasmina.

 

U narednim ćemo godinama stimulirati udruživanje poljoprivrednika i osnovati dvije nove proizvođačke organizacije - za voće i povrće te maslinovo ulje. Naš će fokus biti na jačanju Istre kao vrhunske gastro destinacije. U tom kontekstu poticat ćemo plasman lokalnih poljoprivrednih proizvoda i valorizaciju autohtonih jela u turizmu. Poljoprivredne proizvode koristit ćemo kao izvorne i originalne turističke suvenire u turističkoj promociji Istre“, istaknuo je Miletić.

Kad je riječ o razvoju održivog turizma, naglasio je da sezonu namjerava produžiti jačanjem postojećih i razvojem novih turističkih proizvoda te novim investicijama:“Poticat ćemo sve investicije veće dodane vrijednosti i s potencijalom produženja sezone te kvalitetnije povezivanje i ostvarenje sinergijskih učinaka u sustavu turističkih zajednica Istre.

U planu je maksimalno korištenje EU fondova za pokretanje novih turističkih projekata s ciljem jačanja konkurentnosti istarskog turizma.“

Miletić je najavio i daljnji razvoj agroturizama i pokretanje projekata „Eko agroturizama“ i „Istarske konobe“, valorizaciju područja Limske drage te još kvalitetniju valorizaciju kulturne, spomeničke, a posebno sakralne baštine u turističke svrhe. Za kraj, istaknuo je da će se Istra promovirati u zelenu turističku regiju, koja intenzivno brine o zdravlju i okolišu. Zaključio je da će „Istra biti 100% zelena i konkurentna:“To je moj cilj i tu nema alternative. Sempre avanti!“, poručio je Boris Miletić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA