Poreč: Dovršena sanacija međukatnih konstrukcija muzeja

0
Elena Uljančić i Loris Peršurić
Elena Uljančić i Loris Peršurić

Odlukom o dodjeli sredstava za izgradnju, održavanje i opremanje ustanova kulture (investicijske potpore), Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je Zavičajnom muzeju Poreštine 150.000 kuna za građevinske sanacije međukatne konstrukcije zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine. Istom Odlukom Gradskoj knjižnici Poreč dodijeljeno je 60.000 kuna za zamjenu prozora u matičnom odjelu i opremanje informatičke prostorije u odjelu za mlade.

 

Podsjetimo, sanacija međukatnih konstrukcija dio je obnove Zavičajnog muzeja Poreštine, jednog od glavnih projekata kulturne politike Grada Poreča, koji se odvija kroz nekoliko faza s ciljem kompletne rekonstrukcije zgrade te izrade novog stalnog muzejskog postava.

U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući sredstvima Grada Poreča te međunarodnim pomoćima talijanske Regije Veneto, a sada i Ministarstva kulture i medija, u potpunosti je sanirano krovište, dok je u prizemlju provedena konsolidacija temelja te riješeno pitanje kapilarne vlage. Radovima u prizemlju prethodilo je arheološko istraživanje kojim je, među ostalim, otkriven te konzerviran podni mozaik iz 1. stoljeća. Nedavno je dovršena sanacija međukatnih konstrukcija, čime su dva velika salona ponovno vraćena u funkciju.

Dovršene radove obišao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić u pratnji ravnateljice Muzeja Elene Uljančić. Kako je napomenula ravnateljica, činjenica da su dva salona sad obnovljena veliki je korak naprijed kod njihova vraćanja u funkciju. Dovršetkom radova statičke konsolidacije bit će afirmiran spomenički karakter palače Sincich te stvoreni uvjeti za daljnje uređenje sklopa zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa