655 boris 970
664 fm baner t
DANIJEL FERIĆ:

'Program razvoja poslovnih zona u Istri je ostao mrtvo slovo na papiru'

0
Goran Subotić, Danijel Ferić i Antonella Degrassi
Goran Subotić, Danijel Ferić i Antonella Degrassi

Danijel Ferić, kandidat SDP-a za župana i Antonella Degrassi, kandidatkinja za zamjenicu župana te Goran Subotić, vijećnik u županijskoj skupštini i kandidat SDP-a za gradonačelnika Rovinja održali su konferenciju za novinare gdje se govorilo o izgradnji i opremanju poduzetničkih zona u Istri.

Uvodno je Ferić istaknuo kako se u Istri nalazi 34 poslovnih zona koje zauzimaju preko 1.200 ha zemljišta. Program razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji za razdoblje 2010.-2014. koji je usvojen u mandatu Jakovčića, ostao je mrtvo slovo na papiru i za mandata njegova dva nasljednika Flege i Radina.

„Najbolji primjer je grad u kojem se nalazimo - Pula, gdje su proizvodne hale Ytonga, Industrochema, Uljanika i drugih srušene kako bi napravile prostor trgovačkim centrima. Još jedino Tehnomont prkosi pulskoj industrijskoj zoni.“ – istaknuo je Ferić. „Nezaposlenost u Istri raste, svjedočili smo događanjima oko Uljanika, kao i najavama gašenja Cimosa Labin. O drugima velikim subjektima ugašenim samo u Puli, poput Bojoplasta, Arena trikotaže, Puljanke, Istre i dr. da niti ne govorimo. Trenutno je u evidenciji HZZ 6.668 nezaposlenih osoba u Istri i ta je brojka u stalnom rastu. Vrijeme je za FER Istru jednakih šansi, a ne za gospodarstvo koje urušava. Proizvodnja, a ne samo trgovina!“, nastavio je Ferić.

 

„Kad pobijedimo izraditi ćemo novi program razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji za razdoblje 2021.-2027. koji će biti usklađen s novim višegodišnjim financijskim okvirom EU. Cilj tog dugoročnog programa je da se poduzetnicima omogući pronalazak poslovnog prostora. Program razvoja zona biti će usmjeren na rast i razvoj poduzetnika, otvaranje novih radnih mjesta, na investicijska ulaganja, razvoj novih tehnologija, premještanja proizvodnih djelatnosti iz naseljenih područja, na kreiranje povoljne poduzetničke klime, poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, povećanje konkurentnosti gospodarstva, razvoj lokalne zajednice i regije te povećanje udjela proizvodnje u ukupnom gospodarstvu. U suradnji sa svim gradovima i općinama sufinancirati ćemo izgradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 100 milijuna kuna kako bi poduzetničke zone bile generator rasta i radni okoliš za 2.000 novih radnih mjesta ili u prosjeku za 12 malih i srednjih poduzeća ili obrta sa 5 zaposlenih po pojedinoj poduzetničkoj zoni.“ – zaključio je Ferić.

Govoreći o poduzetničkoj zoni Ungarija u Umagu Antonella Degrassi je istaknula Grad Umag već desetak godina sustavno i kontinuirano ulaže u izgradnju gospodarske ne bi li svojim poduzetnicima omogućio najbolje uvjete za održivi razvoj poslovanja. Kako je riječ o zahtjevnim radovima, ali i velikim financijskim ulaganjima koje iznose do 150 milijuna kuna, bilo je potrebno desetak godina za dovršetak projekta, a ove smo godine konačno došli u završnu fazu izgradnje nove, velike gospodarske zone Ungarija.

Obzirom na izostanak pomoći Županije te radi nemogućnosti dobivanja državnih ili EU sredstava kao pomoć za razvoj gospodarskih zona, obzirom na visok indeks razvijenosti, Grad Umag je odlučio samostalno krenuti s velikim ulaganjem u vlastiti gospodarski razvoj. Samo je 2019.-2020., primjerice, u gospodarsku zonu Ungarija uloženo preko 15 milijuna kuna u izgradnju osnovne infrastrukture, od sustava kanalizacije, pa sve do izgradnje kompletnog oborinskog sustava te upojnih bunara čija je glavna svrha zaštititi okoliš od mogućih poplava. Nadalje, izrađena je elektronička komunalna infrastruktura te vodovod, sve u cijelosti o trošku Grada Umaga.

Rovinju trebaju dodatne gospodarske zone

Govoreći o rovinjskim poduzetničkim zonama, Goran Subotić je istaknuo potrebu formiranja dodatnih gospodarskih zona, uz postojeću Gripole Spine, u kojima će primarna djelatnost biti proizvodnja po visokim ekološkim standardima u kojima će se omogućiti stanovnicima Rovinjštine zaposlenje cijelu godinu. U sklopu poduzetničke zone nalazio bi se i poduzetnički inkubator u sklopu kojeg bi se osnovao fond za pomoć start upovima, a koji bi ujedno pružao i savjetodavne usluge obrtnicima i poduzetnicima.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA