Biste li se cijepili AstraZenecom? Naravno, zašto ne?!

1
Eleonora Matković
Eleonora Matković

„Biste li se cijepili AstraZenecom“, upitala me prije tri dana medicinska sestra moje obiteljske liječnice. „Naravno, zašto ne?!“, odgovorila sam joj bez razmišljanja i sretna što sam napokon dobila svoj termin za cijepljenje protiv Covida-19.

Cijepila sam se u subotu. Na punktu u mojoj ispostavi Istarskih domova zdravlja tog je dana cijepljeno 50-ak građana, uglavnom mlađih umirovljenika. Uzimali su nas po deset u dječju ambulantu, koja je za tu prigodu pretvorena u punkt za cijepljenje.

Prije cijepljenja medicinska sestra upozorila nas je na uobičajene nuspojave poput povišene temperature, glavobolje ili bolova u mišićima i rekla nam da u tom slučaju slobodno možemo popiti Lekadol. Također nam je rekla da si, kako bi cijeli postupak tekao brže, već u čekaonici oslobodimo lijevo rame. Slučajno sam tog dana na sebi imala jednu široku pletenu majicu pa sam vrlo lako podigla lijevi rukav i, sada već s primjetnim uzbuđenjem, čekala svoj red.

 

Brzo sam pozvana u ordinaciju, sjela na stolac, skrenula pogled na desnu stranu da ne gledam iglu i smireno čekala ubod. „Gotovo je!“, kaže mi simpatična djevojka (ili vrlo mlada žena), koja me cijepila. „Gotovo?“, upitah začuđeno. „Pa ništa nisam osjetila!?“. Ne sjećam se da sam ikad u životu u nekoj zdravstvenoj ustanovi primila nježniji ubod iglom.

Nakon cijepljenja zamoljena sam da, zajedno s ostalom desetoricom, još 15-ak minuta ostanem u čekaonici za slučaj da nemam neke nuspojave. Minutu-dvije nakon cijepljenja osjetila sam laganu drhtavicu i vrućinu u glavi, gotovo beznačajnu, i to je bilo to. Kada smo svi u mojoj grupi cijepljeni, sestra je zadnju trojicu cijepljenih zamolila da još malo ostanu, a ostali smo poslani kućama.

Prve nuspojave nakon 10 sati

Cijepila sam se u podne i do kasno navečer, oko 22.30 sata nisam imala nikakve nuspojave. Tada su me lagano počeli boljeti vrat i ramena, kao kad dobiješ neki propuh pa si lagano ukočen, a kasnije sam osjetila bol na mjestu uboda iglom i laganu glavobolju, te mi je bilo hladno. No, bolovi su bili podnošljivi pa do jutra nisam ni pila tablete protiv bolova.  Tek sam ih popila u 5 sati ujutro, ponovo išla spavati i probudila se bez ikakvih bolova.

Oni mi, iskreno, nisu smetali niti sam se zabrinula jer sam znala da su uobičajeni i da je to jedna mala, simbolična žrtva koju moram proći da bih došla do najvažnijeg cilja – a to je zaštita od koronavirusa.

Od jutra imam neki posebno lijepi osjećaj, kombinacija osjećaja sigurnosti, sreće i slobode što ću sada moći slobodno putovati i bez straha da ću se, recimo, zaraziti uoči vjenčanja. Naravno, ja ću se i dalje pridržavati mjera, održavat ću socijalnu distancu i nositi masku gdje god bude više ljudi na okupu. Ali bit ću puno opuštenija i sigurnija.

Nakon cijepljenja dobila sam potvrdu o cijepljenju na kojoj piše moje ime, naziv cjepiva koje sam primila, datum prve doze i datum kada je planirana druga doza. Druga doza AstraZenece preporučuje se 8 do 12 tjedana nakon prve, pa je meni kao datum druge doze upisan 3. srpanj. Ali već s prvom dozom zaštita je gotovo 70 posto. Ljudi, cijepite se, ako ne zbog sebe, onda zbog drugih. Ja sam to učinila zbog sebe i zbog drugih. I jako sam sretna zbog toga. (Eleonora Matković)      

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa