U Puli održano 8. izdanje projekta Snaga djece u pokretu

0

U Puli su održani sportsko edukativni susreti krovnog projekta Youth Movement Power/Snaga djece u pokretu. Riječ je o društveno odgovornom i edukativnom projektu koji potiče djecu na razvoj socijalnih vještina i zdravih navika kroz sportsko-edukativne aktivnosti. U specifičnom pandemijskom vremenu, susreti su se u nešto manjem opsegu u odnosu na prethodne edicije održali poštujući preporuke nadležne epidemiološke službe te svih nadležnih institucija.

Utemeljitelj projekta Akademija zdravog življenja iz Pule ove je godine projekt prilagodio pandemijskoj situaciji te se ponajprije pazilo na zdravlje sudionika. Na svjetski dan svjesnosti o autizmu (2.4.2021.) održan je sportsko-edukativni susret „Special Power League" – sportska liga za osobe s teškoćama u razvoju. Sportskim susretom Udruga Akademija zdravog življenja zajedno sa svojim partnerima obilježila je Svjetski dan svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

U svom ovogodišnjem izdanju, projekt se i dalje razvija u pravcu društvene odgovornosti kroz socijalnu integraciju djece s teškoćama u razvoju i njihovu sportsku te  općenito društvenu interakciju s vršnjacima koji nemaju posebne potrebe ili teškoće u razvoju. Cilj projekta jest dugoročno otvaranje mogućnosti svoj djeci da uče, igraju se i žive zajedno, te da se razviju u osobe koje razumiju i poštuju jedni druge.

Sudionici susreta bili su članovi Sportske udruge Veliko srce iz Koprivnice, Udruge za autizam Pogled Nedelišće, polaznici Škole za odgoj i obrazovanje Pula te polaznici udruge Sindrom Down 21 Split. Na sportskom susretu sudjelovale su specijalne sekcije osoba s teškoćama u razvoju: HNK Hajduk Split, NK Istra 1961, NŠ Međimurje Čakovec te NK Slaven Belupo Koprivnica.

U sklopu projekta uspješno je završen i stručni simpozij na temu :”Društvena i sportska integracija djece s teškoćama u razvoju”, s aktualnim temama vezanih uz stres i emocije u sportu. Stručno predavanje ” Kako se nositi sa stresom i kontrolirati emocije” održala je Monika Vandero, sportski psiholog. Predsjednica udruge Latice Nevenka Popec Fuchs i voditeljica Sporske udruge Veliko Srce Silvija Kovač prezentirali su projekte, aktivnosti i doprinos udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice. Koordinator projekata udruge Akademija zdravog življenja Kristian Batelić predstavio je aktivnosti udruge kao i novi projekt ”W-Life”.

Održano je i 3. izdanje turističko-edukativnog projekta Croatia Like Walk kojim se promiču sport i olimpizam u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj. Namjera projekta i njegov osnovni cilj je sustavno promicanje sportskog hodanja kao bazičnog oblika sporta u najboljem duhu olimpizma.

Kao dodatni sadržaj susreta održane su i Tradicijske sportske igre u suradnji s udrugom POLAI, Europeenne De Jeux Et Sports Traditionnels (Europsko udruženje za tradicionalne sportove i igre) i Istarskim pljočarskim savezom (IPS). Projekt ima za cilj razvijanje novih oblika sportskih programa tradicionalnih sportova namijenjenih povezivanju osoba različitih dobnih skupina te osoba s teškoćama u razvoju kroz tradicionalne vrijednosti, kulturu i sportske aktivnosti. Predsjednik Istarskog pljočkarskog saveza (IPS), Milivoj Pacenti demonstrirao je istarsku tradicionalnu igru zvanu Pljočkanje koja je uvrštena u popis hrvatske nematerijalne kulturne baština Europe i svijeta.

Uz Tradicijske sportske igre održano je i 1. izdanje projekta Misli sport, čiji je osnovni cilj osnaživanje mentalnih aktivnosti djece i mladih kroz raznolike sportske i društvene igre (šah, rubikova kocka, sudoku, go, puzzle). Projekt obuhvaća edukaciju i praktičnu primjenu najpopularnijih misaonih igara uz savladavanje osnovnih pravila igre. Udruga Akademija zdravog življenja u suradnji sa ISCA-om (International Sport and Culture Association) inicirala je odvijanje europskog projekta European Mile u Hrvatskoj kroz organiziranu šetnju centrom Pule i okolnim priobaljem.  Kroz ovaj projekt Pula je kreirala event kroz koji se nastoje prikupiti i simbolično donirati milje za dobre svrhe (Daily Mile Foundation).

Ovogodišnje sportsko-edukativne susrete “Snaga djece u pokretu” koji se uspješno održavaju već 8. godinu uzastopce podržali su: Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski olimpijski odbor, Zaklada Mateo Kovačić, TZ Pula, Sportska zajednica grada Pule te tvrtke ATI i Bauerfeind.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa